T Coronae Borealis

Uskoro će doći do rijetke ‘eksplozije neba’: Ovo se dešava jednom u životu i vidljivo je golim okom

Negdje u sljedećih nekoliko mjeseci, spektakl bi mogao obasjati sjeverno nebo.

Tamo, u sazviježđu Corona Borealis, na udaljenosti većoj od 2.500 svjetlosnih godina, vreba zvijezda nazvana T Coronae Borealis, koja se razvija do eksplozije koja će, privremeno, uzrokovati da zvijezda postane jedan od najsjajnijih objekata u noći na nebu, piše Science Alert.

Astronomi su napeti

Astronomi su napeti čekajući da se ovo dogodi, ne samo zato što će biti nevjerovatno, već i zbog mnoštva podataka koje će moći prikupiti o vrsti eksplozije zvijezde koja se naziva klasična nova.

Razlog zbog kojeg znamo da će T Coronae Borealis (skraćeno T CrB) eksplodirati je taj što se to događa jednom svakih 80 godina, tokom najmanje osam stoljeća.

To znači da smo vrlo blizu pojavi koji se događa jednom u životu – i da tehnologija koju imamo za promatranje sada uvelike nadmašuje ono što smo imali tokom posljednjeg "izleta", davnog februara 1946. godine.

"Postoji nekoliko ponavljajućih novih s vrlo kratkim ciklusima, ali obično ne vidimo ponovljene eksplozije tokom ljudskog života, a rijetko kada su tako relativno blizu našem sistemu", kaže astronom Rebekah Hounsell iz NASA-inog Goddard Space Flighta Centar.

"Nevjerovatno je uzbudljivo imati ovo sjedište u prvom redu", kazao je.

Ne treba ih brkati s gotovo uništenjem zvijezda u kataklizmičkim eksplozijama poznatim kao supernove, klasične nove su manje eksplozije koje ostavljaju zvijezdu više-manje netaknutu. Zapravo, ovo je daleko od prvog puta da je ovaj određeni kozmički objekt prošao kroz ovo iskustvo.

Čudan tip zvijezde

Razlog zašto T CrB eksplodira opetovano, i to prema rasporedu, je čudan tip zvijezde kakva je. To je binarni zvjezdani sistem koji sadrži ostatke kolabirane jezgre zvijezde nalik Suncu zvane bijeli patuljak i pufastog pratioca crvenog diva.

Bijeli patuljci su vrlo mali i vrlo gusti, između veličine Zemlje i Mjeseca, pakirajući u tu veličinu masu jednaku 1,4 Sunca. To znači da su prilično gravitacijski intenzivni; a ako imaju binarnog suputnika u dovoljno bliskoj orbiti, teže izvlačenju materijala, pretežno vodika.

S vremenom se taj vodik nakuplja na površini, stisnut zbog gravitacijske sile. Naposljetku, pritisak i toplina na donjem sloju vodika postaju toliko intenzivni da se cijela stvar zapali u brzoj termonuklearnoj eksploziji koja nasilno izbacuje višak vodika u svemir u spektakularnom stilu.

To je nova; i, za T CrB, vrijeme koje traje ovaj proces je oko 80 godina ili tako nešto.

Tokom posljednje decenije, astronomi su promatrali binarni sistem koji pokazuje ponašanje slično onome kako se ponašao do eksplozije 1946. godine; konkretno, pad svjetline koji najavljuje približavanje erupcije. Njihova analiza sugerira da bi se to moglo dogoditi vrlo brzo – već prije septembra 2024. godine.

To znači da astronomi pomno motre na komadić neba skupljen sazviježđima – Lira, Herkul, Boötes – i malim lukom zvijezda između njih. To je Corona Borealis.

Blještavi ispadi

Očekujemo da ćemo čuti za novu čim se dogodi. Cvast će na nebu kako bi postala vidljiva golim okom, a zatim će postepeno nestati s vidljivosti tokom sedam dana. Dakle, trebali biste imati vremena pogledati je, ako vas to zanima.

Zapravo, ako možete, to bi bilo nevjerovatno. Građani naučnici također su pozvani da prikupljaju podatke. Što više pogleda bude uprto u T CrB, to ćemo bolje moći razumjeti njegove blještave ispade.

I naravno, bit će podešeno onoliko teleskopa koliko se bude imalo, od najdužih radijskih valnih dužina, do najjačeg X- i gama zračenja.

"Rekurentne nove su nepredvidive i kontradiktorne", kaže astrofizičar Koji Mukai iz NASA-e Goddard.

"Kada mislite da ne postoji razlog zbog kojeg slijede određeni obrazac, oni to i čine – i čim se počnete oslanjati na to da ponavljaju isti obrazac, oni potpuno odstupaju od njega. Vidjet ćemo kako T CrB ponaša."