Politika

Uskoro olakšan ulaz u Hrvatsku: Uz PCR test priznaje se i antigenski, preboljeli i vakcinisani uz potvrdu

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović izjavio je da će se do 31. marta, dokad vrijede postojeće epidemiološke mjere, vidjeti postoji li potreba za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini, a dotad očekuje strože mjere od županijskih stožera.

Što se tiče granica, najavio je da od 1. aprila stupa na snagu paket mjera koji predviđa olakšavanje ulaska u Hrvatsku onima koji su preboljeli koronu, vakconisani i testiranima PCR testom, ali i mogućnost brzog antigenskog testa koji je na listi EU-a.

"Tu nekih posebnih olakšanja neće biti, osim za djecu do sedam godina kojima se neće tražiti negativan test. Što se tiče onih koji su preboljeli, tražit će se rok od zadnjih šest mjeseci da bi i oni mogli prelaziti granicu bez negativnog testa", rekao je Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je početak masovne vakcinacije iza Uskrsa.

"Na Veliki petak treba stići 10.000 doza AstraZenece, a očekujemo i 34.000 doza Pfizerovog cjepiva. Moderna dolazi svaka dva tjedna, danas je došlo 12.000 doza AstraZenece, a bilo je najavljeno 9800", rekao je Capak.