Kultura

Uskoro započinje drugo izdanje programa ‘Kultura na ulice’ Narodnog pozorišta Sarajevo

Građani Sarajeva, turisti i posjetitelji narednih mjeseci imat će priliku uživati u kvalitetnim programima drugog izdanja specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) "Kultura na ulice! 2023".

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić je na pres-konferenciji u NPS rekao da i ove godine u proljetnim i ljetnim mjesecima nastavljaju sa ovim multuimedijalnim programom koji građanima na jedan drugačiji način nudi pregled teatarske, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene i to ne samo umjetnika koji su pod krovom NPS, nego i veliki dio nezavisnih art grupa i pojedinaca.

"Naša iskustva iz prošle godine potvrđuju koliko smo imali važan, dobar feed back ne samo po broju posjetilaca programa, nego i po mjestima gdje smo smo ih sve odigrali. Neke smo trgove i ulice oživjeli", istakao je Mustafić.

Publiku do kraja septembra očekuju nastupi dramskih, baletskih i operskih predstava na trgovima u Kantonu Sarajevo, izložbe, likovne kolonije, te koncerti klasične i savremene muzike. Nastupit će kulturno-umjetnička društva, sarajevski DJ-evi, a bit će organizovane i predstave za djecu, kao i lutkarske predstave. Među ostalim, najavljen je koncert hora Opere NPS na Bijeloj tabiji, umjetnička instalacija Rikarda Druškića i likovna kolonija ALU Sarajevo na Pozorišnom trgu Susan zontag i niz drugih sadržaja.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda rekao je da to ministarstvo pruža punu podršku projektu koji omogućava da kultura i kulturna dešavanja budu lako dostupna građanima Sarajeva, turistima i svim posjetiocima.

"NPS je nosilac tog projketa i treba da bude glavni generator razvoja kulture. Zajednički nam je cilj približiti kulturu i umjetnost svima na području našeg grada", rekao je Magoda.

Sarajevska filharmonija, kako je rekao njen direktor Vedran Tuce, učestvuje u ovom projektu i zajedno sa ostalim učesnicima potrudit će se da se trgovi i ulice pretvore u glavne pozornice kulture. Po završetku manifestacije „Kultura na ulice“, kako je dodao, slijedi obilježavanje stotog rođendana Sarajevske filharmonije i dolazak čuvenog maestra Riccarda Mutija.