Vijesti

Uspostavljanje bržeg i efikasnijeg sistema liječenja za boračku populaciju u KS

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je danas inicijativu Ministarstva za boračka pitanja KS da se omogući novi pristup u ostvarivanju zdravstvene zaštite pripadnicima boračke populacije Kantona Sarajevo.

– S Ministarstvom zdravstva KS, Zavodom zdravstvenog osiguranja KS i JU Opća bolnica ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ pokrenut ćemo aktivnosti radi uspostavljanja bržeg i efikasnijeg sistema liječenja pripadnika boračke populacije. Zajedno ćemo razmotriti najbolje mogućnosti, među kojima i formiranje veteranske ambulante ili veteranskog odjela pri Općoj bolnici. Namjera je i uspostavljanje centralizovane evidencije iz koje će se moći neposredno pratiti potrebe za zdravstvenim uslugama, stanje i liječenje ove specifične i posebno zaslužne kategorije pacijenata – najavio je, između ostalog, resorni ministar Omer Osmanović.

Kazao je i da je inicijativa pokrenuta zbog sve većih potreba pripadnika boračke polulacije u domenu liječenja i medicinske rehabilitacije.

– Mnogi od naših boraca su već u poodmakloj životnoj dobi i imaju više različitih zdravstvenih problema, te nam se sve učestalije obraćaju za pomoć. Zahvalan sam ministru Harisu Vraniću jer je prepoznao važnost ove inicijative, kao i Ministarstvu zdravstva na učešću i budućim aktivnostima – naglasio je Osmanović.

Ministar Vranić je istakao da je riječ o značajnom koraku u zdravstvenom zbrinjavanju boračke populacije, te da je organizacija specijalističko-konsultativnih usluga za ciljanu kategoriju stanovništva uobičajena praksa u svijetu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare