bolna tačka

Utrka za načelnika Srebrenice. Jedan kandidat iz četiri stranke

Stranke SDP, NiP, DF i Naprijed u centralama stranaka u Sarajevu lobiraju za Muhameda Avdića na mjesto načelnika Opštine Srebrenica, kojeg su predložile za zajedničkog kandidata.

Naime, centralama su pomenute stranke uputile dopis u kojem mole da podrže Avdića.

Hamdija Fejzić iz SDA prethodno je pozvao političke stranke da ga podrže kao nezavisnog kandidata, ali su ga gorepomenute partije odbile podržati.

U dopisu strankama u startu napominju da su svjesni da nijedna odluka neće biti laka.

"Ali, nakon što je SDA Srebrenica odlučila da izigravajući pregovarački proces u kojem smo svi trebali učestvovati, svog kandidata za načelnika Srebrenice podmetne pod nezavisnog i kandiduje Hamdiju Fejzića, mi odbijamo da podržimo njegovu kandidaturu", ističu i dodaju da je mnogo razloga za to. Fejzić je, ističu, 30 godina dio lokalne političke scene te da je učestvovao u svakom njihovom porazu.

Fejzićevo političko naslijeđe

"Bio je dio svake odluke koja nas je ovdje, gdje živimo, svela na status podjarmljene manjine. Naša djeca u školama svoj jezik ne mogu nazvati bosanskim. U vlasti više nemamo nikoga kao rezultat bojkota ponovljenih lokalnih izbora prije četiri godine. To je poslije 30 godina vlasti njegovo političko naslijeđe", poručili su.

Kažu da znaju da ne pretjeruju kada kažu "da nam kao zajednici prijeti potpuni nestanak na ovom području. Mi smo jedna druga i nova generacija. Mi smo potomci onih koji su preživjeli genocid ili su pokopani u Potočarima ili još uvijek tražimo posmrtne ostatke roditelja. Nismo uradili ništa da zaslužimo sudbinu koja nas može zadesiti. Nismo zaslužili da još četiri godine života bacimo pod noge ljudima i politici koji su odavno izgubili i kredibilitet i legitmitet", naveli su u saopćenju.

Govore da su generacija koja se vratila Srebrenicu, nakon stečenog obrazovanja, gdje su formirali porodice te da u Srebrenici odgajaju djecu pod veoma specifičnim uslovima, "kojima svi svjedočimo. Naša djeca žive ovdje, ne službuju u diplomatiji".

"Imamo pravo i obavezu da konačno preuzmemo odgovornost za sudbinu naše zajednice i našeg grada. Imamo snage za to i znamo šta su naši zajednički problemi. Imamo i svog, zajedničkog, kandidata i spremni smo odbraniti i obrazložiti njegovu kandidaturu.

Mi ćemo se povinovati

Svjesni smo pritiska kojem ste izloženi, naročito kakvom, neprincipijelnom, pritisku možete biti izloženi na temi Srebrenice. Nema nikoga od vas i od nas ko u jednom trenutku nije bio proglašen izdajnikom od SDA. Ako na kraju Vaša odluka bude drugačija, mi ćemo se povinovati", kaže se u saopćenju.

"Ali, morate znati unaprijed da Hamdija Fejzić nije kandidat koji može dobiti izbore i nije čovjek koji može voditi opštinu Srebrenica. I obraćamo vam se upravo zato što ne želimo da se i jedni i drugi gorko kajemo u oktobru. Ni mi, ni vi nećemo imati ništa od toga što jedni drugima kažemo da smo znali šta će se dogoditi. A u pitanju su naši životi. Životi naše djece. Pozivamo centrale stranaka u Sarajevu da nas podrže i daju svi saglasnost na naš prijedlog", ističe se u saopćenju.

Potom obrazlažu i ko je njihov kandidat.

Muhamed Avdić rođen je 15. 8. 1981. godine. Do početka agresije na BiH živio na Osmaćama, gdje je pohađao školu do četvrtog razreda. U martu 1993. g. konvojem UNHCR sa mamom i sestrom odlazi u Tuzlu, gdje je završio osnovnu školu. U Sarajevu završava srednju Učiteljsku školu i Fakultet kriminalističkih nauka. U Srebrenicu se vraća 2008. g. Oženjen je i otac tri sina. Supruga je prof. pedagogije ne radi, protiv koje je pisana peticija da ne može raditi vrtiću zato što nosi maramu.

"Povratkom u Srebrenicu aktivno sam radio na istraživanju sudbine nestanka mog babe u julu mjesecu 1995. god. Zahvaljujući dobrim ljudima koji su došli do haškog dokumenta koji je sud izuzeo uspio sam identifikovati ljude koji su direktno i indirektno odgovorni za sudbinu mog babe. Protiv istih podnio krivične prijave i sa nekima imao i susret i razgovor. Zaposlen u opštinskim organima Srebrenice", riječi su kandidata za načelnika Opštine Srebrenica Muhameda Avdića.