nesreća u turskoj

Užas u Antaliji: Kabina žičare udarila u stub, jedna osoba poginula, sedam povrijeđeno

Foto: AA

Jedna je osoba poginula, a sedam ih je povrijeđeno u petak u južnoj turskoj pokrajini Antalija nakon što je kabina žičare udarila u slomljeni stub, saopćili su ured lokalnog guvernera i televizijske kuće.

Na društvenoj mreži X iz ureda guvernera objavili su da su povrijeđeni prebačeni u obližnje bolnice na liječenje i da su 24 kabine žičare visile u zraku.

Vlasti su uspješno spasile 98 osoba zaglavljenih u kabinama nakon nesreće, objavio je u subotu turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya.

On je na društvenoj mreži X objavio da su četiri helikoptera pod komandom obalske straže igrala aktivnu ulogu u operaciji spašavanja.

"Uspješno je evakuisano 98 ljudi u 15 kabina. Područje se podržava udruženim naporima uključujući AFAD, žandarmeriju, policiju, vojsku, UMKE, nevladine organizacije i vatrogasnu brigadu, ukupno 543 pripadnika ekipa za potrage i spasavanje uz sedam helikoptera, vojni teretni avion, 108 vozila, šest vozila hitne pomoći i dronova“, naveo je Yerlikaya.

U okrugu Konyaalti u Antaliji u petak se dogodio tragični incident kada se stub koji se urušio sudario sa kabinom žičare, pri čemu je jedna osoba poginula, a sedmoro je povrijeđeno, među kojima i dvoje djece.

Timovi za reagovanje na katastrofe hitno su upućeni na mjesto nesreće kako bi spasili preživjele, a incident je doveo do privremene obustave rada žičare.

Vatrogasci su izveli akcije spašavanja zarobljenih u kabinama.

Uzrok nesreće za sada je nepoznat.

Prema podacima na web stranici, žičara ima 36 kabina kapaciteta po šest osoba, a uspon do objekta Tunektepe s panoramskim pogledom na grad Antaliju traje u prosjeku devet minuta.