Svijet

Uzbuna u Bidenovoj administraciji. Kina će preko Kube špijunirati Ameriku!

Kina je postigla tajni dogovor sa Kubom o postavljanju postrojenja za elektronsko prisluškivanje na otoku oko 160 kilometara od Floride, javio je u četvrtak Wall Street Journal.

List se poziva se na američke zvaničnike upoznate s povjerljivim obavještajnim podacima.

Postigle sporazum

Takav objekt bi omogućio Pekingu da prikuplja elektronske komunikacije s jugoistoka Sjedinjenih Amerićkih Država, gdje se nalaze brojne američke vojne baze. Kažu i da nadgleda brodski promet, pišu novine.

Zemlje su postigle načelni sporazum, kažu zvaničnici, da Kina plati Kubi "nekoliko milijardi dolara". Zauzvrat bi joj Kuba omogućila prislušnu stanicu, prenosi Journal.

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. Kineska i kubanska ambasada u Washingtonu također nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar.

Sporazum je izazvao uzbunu u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena, pišu novine. Tvrde da ova kineska akcija redstavljajući novu prijetnju u "stražnjem dvorištu zemlje".

Obavještajni podaci

Navedeni dogovor dolazi u trenutku kada Washington i Peking poduzimaju probne korake da smire napetosti. One su porasle nakon što je navodni kineski špijunski balon prešao SAD prije nego što ga je američka vojska oborila kod istočne obale.

Novac bi vjerovatno dobrodošao na Kubi. Ekonomija ove države pati pod inflacijom, nestašicom goriva, padom proizvodnje na farmama i smanjenjem količina gotovog novca.

Sve to usporava proizvodnju i nastavlja da raspiruje nezadovoljstvo u otočnoj državi kojom vladaju komunisti.

Obavještajni podaci o planovima za stanicu na Kubi prikupljeni su posljednjih sedmica i bili su uvjerljivi, piše Journal.

Zvaničnici su naveli da će Kini omogućiti obavljanje obavještajnih podataka, uključujući e-mailove, telefonske pozive i satelitski prenos.

Sjedište američke Centralne komande nalazi se u Tampi na Floridi.

Fort Liberty, nekadašnji Fort Bragg, najveća američka vojna baza, nalazi se u Sjevernoj Karolini, prenosi Reuters.