Svijet

Uzbuna u cijeloj Ukrajini. Rusi napali raketama koje Ukrajinci ne mogu srušiti!

Jutros je u cijeloj Ukrajini proglašena zračna uzbuna jer su zvaničnici upozorili na moguće ruske raketne napade, pozivajući stanovnike da se sklone.

“Postoji velika opasnost od raketnog napada. Želim još jednom naglasiti - nemojte ignorirati sirene za zračnu uzbunu", rekao je Serhiy Popko, šef vojne uprave grada Kijeva.

Zračna uzbuna, mogući novi napadi

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Anton Geraščenko također je pozvao ljude da ostanu u skloništima.

Ruske snage pogodile su kritičnu infrastrukturu u nekoliko dijelova Ukrajine u napadima tokom noći.

Najmanje 17 projektila pogodilo je jugoistočni grad Zaporižje u petak rano ujutro.

Upozorava se na moguće nove udare.

"Neprijateljska avijacija je u zraku. Brodovi koji mogu nositi projektile Kaliber su na moru. Neprijatelj je lansirao projektile. Zračna uzbuna će trajati dugo", rekao je Maksim Marčenko, regionalni guverner južne regije Odese.

"Molimo vas da ne ignorirate sirene za uzbunu i idite u skloništa."

Napad na Zaporižje bio je najteži otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine, rekli su lokalni zvaničnici.

Kritična infrastruktura također je pogođena u Hmelnickom u zapadnoj Ukrajini, Harkovu na sjeveroistoku i regiji Dnjepropetrovsk u središtu zemlje, rekli su regionalni dužnosnici.

Portparol zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana oborila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kaliber lansiranih na Ukrajinu.

Hitna isključenja

Zračne snage također su saopćile da je 35 projektila S-300 lansirano u regijama Harkiva i Zaporožja. Ukrajinska protuzračna obrana nije u stanju oboriti ove vrste projektila.

Zvaničnici su također rekli da su naredili hitna isključenja električne energije u cijeloj zemlji nakon napada na infrastrukturu, prenosi Jutarnji list.

Najnoviji obavještajni izvještaj o situaciji u Ukrajini Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva sugerira da su "ruske snage vjerojatno ostvarile taktičke uspjehe u dva ključna sektora" nakon 7. februara.

"Na sjevernoj periferiji grada Bahmuta u Donbasu, snage Wagner grupe su se probile 2-3 kilometra dalje prema zapadu. Kontroliraju područje u blizini glavne rute M-03 u grad. Ruske snage sve više dominiraju sjevernim prilazima Bahmutu.

Na jugu su ruske jedinice napredovale oko zapadnog ruba grada Vuledar. Tamo su ponovno pokrenule ofenzivne operacije krajem januara 2023.

U izvještaju se dalje tvrdi da su usprkos napretku "Rusi vjerovatno pretrpjeli posebno teške gubitke oko Vuledara jer su napadnute neiskusne jedinice".

Sugerira da su "ruske trupe vjerojatno pobjegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspjelog napada".