Ljekar upozorava

Uzimanje tableta s popularnim voćem za doručak moglo bi biti opasno i izazvati čak otkazivanje organa

Foto: Freepik

Jedenje grejpa moglo bi izazvati smrtonosno zatajenje organa za milione onih koji uzimaju uobičajene lijekove za liječenje niza stanja poput visokog holesterola i nepravilnog rada srca, upozorio je ljekar.

Redovni gost BBC Morning Live dr. Xand van Tulleken rekao je da bi ljudi koji uzimaju određene lijekove trebali biti oprezni kada jedu voće, kao i njegov sok i džem, jer bi to moglo utjecati na lijekove danima nakon konzumacije.

Organski spoj u voću deaktivira enzim u crijevima

'Ako jedete grejp i redovno uzimate tablete, svakako biste trebali biti oprezni i znati šta se događa jer grejp može biti opasan', rekao je u nedavnom televizijskom gostovanju.

To je zato što organski spoj u voću deaktivira enzim u crijevima koji razgrađuje lijek.

Dr. Van Tulleken je rekao da bi to moglo imati ozbiljne posljedice, dovesti do potencijalno opasnog nakupljanja lijeka u tijelu.

'Kada uzimamo lijekove, naše ih tijelo razgrađuje kako bismo ih mogli bezopasno izlučiti nakon što su djelovali - tako da grejp može prestati razgrađivati ​​lijekove pa ste dobili vrlo visoku dozu i to može imati prilično toksične učinke', rekao je.

Foto: Freepik

Naveo je lijekove za kolesterol statine, lijekove za krvni pritisak, pedijatrijske lijekove, imunosupresive poput onih koje koriste pacijenti sa doniranim organima i lijekove koji reguliraju ubrzani rad srca, koji se nazivaju antiaritmici, kao samo neke od primjera.

'Pola čaše soka od grejpa može biti dovoljno da promijeni način na koji obrađujete taj lijek tokom mnogo dana', dodao je.

'Rekao bih da ako ste na redovnoj kontroli lijekova kod svog apotekara, provjerite sa svojim ljekarom opće prakse prije nego što pojedete grejp.'

Grejp sadrži spojeve zvane furanokumarini koji mogu interferirati s enzimom u tankom crijevu, zvanim CYP3A4.

Ovaj enzim odgovoran je za razgradnju gotovo polovice svih lijekova, omogućujući tijelu da ih ispravno apsorbira.

Dr. Xand van Tulleken, redovni gost BBC Morning Live

Razmjer do kojeg furanokumarini utječu na lijekove varira ovisno o količini CYP3A4 koju neko proizvodi, tačnom lijeku koji je uzeo i tačnoj količini grejpa koju pacijent pojede ili popije.

Uz statine, na primjer, grejp može dovesti do otpuštanja previše lijeka u krvotok i potrebno je više vremena da se tijelo razgradi, što rezultira jačom dozom i povećava rizik od nuspojava.

S blaže strane, to može dovesti do povećanog rizika od glavobolja, vrtoglavice, bolova u mišićima i umora.

Ali u ekstremnijim slučajevima može dovesti do oštećenja jetre, mišića i zatajenja bubrega.

Neki srodni plodovi također imaju sličan učinak

Studije sugeriraju da nije potrebno puno grejpa da bi se snažno utjecalo na to kako tijelo prerađuje lijekove.

Samo jedna čaša soka može smanjiti proizvodnju CYP3A4 do 47 posto.

Furanokumarini također mogu ostati u tijelu i inhibirati enzim do 24 sata nakon što osoba konzumira grejp.

I nije samo grejp. Neki srodni plodovi također imaju sličan učinak.

To uključuje seviljske narandže, koje se često koriste za izradu marmelade od naranče, pomela i tangela koji su križanac između mandarina i grejpa.

Dr. Van Tulleken također je upozorio na utjecaj koji hrana bogata vitaminom K, koji se nalazi u povrću poput brokule i špinata, može imati na često propisivani razrjeđivač krvi varfarin.

Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi pa se može suprotstaviti varfarinu, koji se propisuje da spriječi te ugruške i smanji rizik od smrtonosnih srčanih i moždanih udara.

Foto: Freepik

Dr. Van Tulleken je rekao da bi pacijenti na varfarinu trebali kontrolirati unos hrane bogate vitaminom K i jesti po malo tokom sedmice, umjesto većeg unosa samo jedan dan.

Međutim, dodao je da je 'dosljednost' u unosu vitamina K ključna.

Siguran unos vitamina K

Zdravstvena služba ne savjetuje poseban siguran unos vitamina K za pacijente koji uzimaju varfarin.

Umjesto toga, naglašava se da pacijenti trebaju održavati svoju prehranu stabilnom jer će njihov recept za varfarin biti usklađen kako bi nadoknadio njihov unos vitamina K i osigurao da lijek i dalje djeluje.

Pacijenti na varfarinu koji žele značajno promijeniti svoju prehranu, na primjer kako bi smršavjeli, trebaju razgovarati sa svojim medicinskim timom prije nego što to učine.

I dalje im se savjetuje da jedu hranu s vitaminom K, umjesto da ih potpuno izbjegavaju, jer on pomaže u vitalnim tjelesnim funkcijama poput pomaganja zacjeljivanju rana.

Druge namirnice bogate vitaminom K uključuju slanutak, jetru, žumance, neke sireve, avokado i maslinovo ulje.