Svijet

Uznemirujuće obraćanje ukrajinskog generala: U pitanju je sudbina Ukrajine

Oleksandr Pavliuk, zapovjednik kopnenih snaga Ukrajine, pozvao je na Facebooku Ukrajince da se pridruže Oružanim snagama jer je "sudbina zemlje u pitanju, što znači da niko ne može ostati po strani".

"Što više Ukrajinaca smogne hrabrosti i stupi u redove Oružanih snaga, to će Rusija imati manje šanse da provede svoje krvoločne planove, a ukrajinski gradovi će prije nastaviti svoj uobičajeni i sigurni život", objavio je Pavliuk.

"Zato pozivam Ukrajince da ostave emocije iza sebe i ne podliježu provokacijama. Imperativ je shvatiti da nitko ne može ostati po strani. Sudbina zemlje, sudbina našeg naroda je u pitanju", objavio je ukrajinski general.

"Rusija neće ostaviti na miru ni one koji su se skrivali, baš kao ni one koji su izdali Ukrajinu"

Pavljuk čvrsto vjeruje da "Rusija nikoga neće ostaviti na miru: ni one koji su se skrivali, ni one koji su izdali Ukrajinu".

"Sada je historijski trenutak koji nam je sudbina dodijelila Ili ćemo obraniti i sačuvati državu ili ćemo nestati kao narod! Podržite branitelje i riječju i djelom. Pridružite se redovima Oružanih snaga Ukrajine. Ustanite Za vašu porodicu, vaš dom, vašu budućnost, naša snaga je u jedinstvu", poručio je Pavliuk.

Dodao je da ukrajinske oružane snage trebaju ljude raznih profila: vozače, službenike, kuhare, građevince, informatičare, računovođe, liječnike i inženjere.

Podsjetimo, prije dva dana ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je parlament da u narednim danima usvoji nacrt zakona o mobilizaciji.