ruska prijetnja

Uznemirujuće upozorenje Njemačke i upućeno je zbog Rusije

Njemački ministar obrane Boris Pistorius u govoru na münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu upozorio je evropske zemlje i NATO savez da se moraju pripremiti za desetljećima dug sukob s Rusijom.

Napori da se Rusija uključi u širu europsku sigurnosnu arhitekturu nakon hladnog rata propali su, rekao je Pistorius u Minhenu.

"Svi ovi pokušaji bili su u suprotnosti sa strategijom Kremlja da ponovno uspostavi svoju dominaciju u istočnoj i centralnoj Evropi".

Zapadni saveznici čvrsto će stajati uz Ukrajinu "bez obzira na to koliko (ruski predsjednik Vladimir) Putin bude nastavio ovaj nezakonit i besmislen rat protiv suverene nacije", dodao je.

Pistorius je naglasio da će postojati linije razdvajanja u Europi u narednim desetljećima.

"Slobodna i demokratska Europa s jedne strane, autoritarna i ratnohuškačka Rusija s druge".

Ključ sukoba bila je ponovna uspostava vojne moći NATO-a u Europi kako bi se suprotstavilo ruskoj prijetnji, rekao je.

"Učinkovito odvraćanje je naše životno osiguranje"

Tvrdi kako postoje tri dimenzije uspostave učinkovitog odvraćanja.

"Savez mora uložiti više novca u obranu, obnoviti industrijske kapacitete za proizvodnju streljiva i pripremiti vojne snage za raspoređivanje i borbu kad je to potrebno", objasnio je Pistorius, prenosi Jutarnji.

Rekao je i da su bliža suradnja sa zemljama južne hemisfere i veće poštovanje prema tim zemljama potrebni kako bi se suprotstavili ruskom globalnom utjecaju. To uključuje pristanak na ugovore o izvozu naoružanja, zaključio je.