ruše ih iz rs

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH: Učinili smo sve kako bi spriječili blokadu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine već više od godinu nije kompletiran iz razloga što nadležne vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj nisu izabrale nedostajuće suce Ustavnog suda BiH, rekla je za BHT1 predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

"Uskoro i treći sudac koji će nedostajati, kolega Knežević, zbog odlaska u prijevremenu mirovinu, napušta Ustavni sud, tako da Ustavni sud neće biti u kompletnom sazivu.

Veliko vijeće

Iz tih razloga mi pokušavamo na sve moguće načine kako bi spriječili blokadu rada Ustavnog suda. Najviše se to odražava na nemogućnosti sazivanja velikog vijeća Ustavnog suda, koje čine domaći suci, dakle šest domaćih sudaca, već godinu od odlaska kolege Simovića u mirovinu.

Ustavni sud nije mogao sazvati veliko vijeće Ustavnog suda jer je prethodno u osmom mjesecu otišao u mirovinu kolega Mato Tadić.

Na velikom vijeću Ustavni sud donosi najveći broj odluka iz apelacijske nadležnosti. To se odražava na takav način da mi ne možemo donositi veliki broj odluka iz te nadležnosti", izjavila je Galić.

Ističe kako su u Ustavnom sudu BiH učinili sve kako bi spriječili blokadu rada Ustavnog suda i organizirati se na takav način da se što veći broj odluka iz apelacijske nadležnosti donosi na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH.

"Međutim, to iziskuje dodatne napore jer se mora provesti veći broj odluka za međunarodne suce da bi oni ravnopravno mogli sudjelovati u radu sa domaćim sucima.

Dakle, Ustavni sud nastavlja sa radom, ali u otežanim uvjetima", naglasila je predsjednica Ustavnog suda BiH.

Galić napominje da sudija Zlatko Knežević u januaru naredne godine odlazi u prijevremenu mirovinu, zbog čega u Ustavnom sudu neće biti nijedan sudac iz RS.

Kvorum pet sudaca

"Mi ne možemo dozvoliti da Ustavni sud bude blokiran. Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, kvorum za rad i odlučivanje Ustavnog suda je pet sudaca.

Dakle, Ustavni sud na sve moguće načine pokušava da se bori sa izazovima, ali da osigura nastavak rada Ustavnog suda", kazala je Galić.

Dodala je da nedostaje i sudac iz Federacije BiH, kojeg treba da izabere Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Na pitanje koji su kriteriji pri izboru sudija Ustavnog suda BiH, Galić pojašnjava da je Ustavom propisano da je istaknuti pravnik visokih moralnih kvaliteta i da ima biračko pravo, što znači da je državljanin BiH.

Predsjednica Ustavnog suda BiH kaže da aktuelna vlast u RS već izvjesno vrijeme pokušava urušiti rad i integritet Ustavnog suda BiH.

"Samim tim pozivanjem, neimenovanjem prvostupanjskih sudaca, nedostajućih u Ustavnom sudu, pozivanjem na ostavku sudaca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo podnošenjem zahtjeva za prijevremenu mirovinu kolege Kneževića, donošenjem zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda, neobjavljivanju odluka Ustavnog suda i da ne nabrajam dalje", navela je Galić.

Jedini zakon

U razgovoru za BHRT, Galić je komentarisala da li bi Ustavni sud BiH mogao da funkcioniše bez stranih sudija.

"Ja mogu reći sada sa sadašnje pozicije, ako u Ustavnom sudu ne bi djelovala tri međunarodna suca, koja imamo trenutno, odlaskom kolege Kneževića Ustavni sud ne bi mogao raditi, ne bi zaista mogao odlučivati i donositi odluke, zato što ne bi imao kvorum potreban za odlučivanje.

Jedini zakon koji se prema sadašnjem Ustavu BiH može donijeti je zakon kojim je predviđeno da nakon isteka petogodišnjeg mandata međunarodnih sudaca, Parlamentarna skupština BiH može urediti drugačiji način izbora međunarodnih sudaca BiH.

Različita su tumačenja te odredbe, ali prema sadašnjim ustavnim rješenjima to je jedini zakon koji bi se mogao donijeti vezano za neka pitanja Ustavnog suda", precizirala je Galić.

Jedan od 14 prioriteta koje je Evropska unija postavila pred državne vlasti za otvaranje pregovora je i reforma Ustavnog suda BiH, uključujući pitanje međunarodnih sudaca i izvršenje odluka Ustavnog suda.

Galić smatra da je jedino moguće rješenje u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.