IZGLEDAJU ZANIMLJIVO

Valovi ‘kockastog’ oblika mogu biti smrtonosni, odmah izađite iz mora

Svako ko je živio uz veliku vodenu površinu svjestan je prirodnih opasnosti koje se mogu pojaviti. Snimka prikazuje lijep, ali rizičan fenomen koji se događa širom svijeta, kada su u pitanju valovi u okeanu. Svi znamo šta su valovi - oblici vode koji se kreću duž vode prije nego što se slome na obalu. Ali, iako obično nisu kvadratni, ovaj fenomen pokazuje da mogu biti takvi i izazvati probleme.

Iako je teško zamisliti da se valovi kreću pod uglom potrebnim za stvaranje kvadrata, to se događa. Iz zraka, to može izgledati kao da postoji mreža ispod vode koja stvara čudne oblike. U stvarnosti, kvadratni valovi nastaju kada se dva vala sastanu pod različitim uglovima, obično kao rezultat različitih vremenskih obrazaca, piše UNILAD.

Bježite iz vode

Iako ih možda fasciniraju, kvadratni valovi su povezani s jakim lokalnim plimnim valovima i mogu biti opasni. Mogu doseći visinu od 10 stopa i nestati brzo, uzrokujući nesreće i brodolome. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, kvadratni valovi bili su odgovorni za mnoge brodske nesreće u prošlosti, iako neki tvrde da su manje opasni nego što se misli.

Iako možemo biti fascinirani njihovim izgledom, uvijek treba biti oprezan u okeanu i izbjegavati surfanje u valovima ako nismo sigurni u svoje sposobnosti. Snimka valova u akciji prikazuje njihovu snagu, dok osoba s obale promatra događaj. Krstasti valovi mogu se dogoditi bilo gdje u svijetu, a najpoznatije mjesto za njihovo promatranje je otok Île de Ré u Francuskoj.