Članica CIK-a

Vanja Bjelica-Prutina za Raport o pozivu Vlade RS: Odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska

Vanja Bjelica Prutina bila protiv, zakompliciralo se u CIK-u

Nakon što je Vlada Republike Srpske prije dva dana pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz tog entiteta da podnesu ostavke, Raport saznaje da su se mnogi članovi općinskih i gradskih izbornih komisija u RS našli u nedoumici šta da rade.

Suprotstaviti se željama Milorada Dodika i SNSD-a, ostati na pozicijama na koje su izabrani i tako se naći na udaru režima ili se odazvati tom pozivu koji je faktički naredba.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH za Raport kažu da će se oglasiti saopćenjem za javnost u kontekstu ove situacije i da neće pojedinačno komentirati upite o tome može li eventualna masovna ostavka članova općinskih i gradskih komisija u RS ugroziti organizaciju ovogodišnjih lokalnih izbora u tom entitetu.

S druge strane Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a iz reda srpskog naroda za Raport kaže da Centralna izborna komisija BiH, do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju je kaže informisana putem medija.

Također, Bjelica-Prutina naglašava da navedeni zaključak u medijima različito interpretiraju nositelji izvršnih funkcija i to na način da neki ukazuju da se on odnosi i na članove Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dok drugi ističu da je upućen isključivo članovima gradske i općinske izborne administracije.

No, Vanja Bjelica- Prutina ističe da su prava i obaveze člana Centralne izborne komisije BiH, propisani Izbornim zakonom BIH.

"I kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtijevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg entiteta. S tim u vezi, takav zahtjev, u pravnom smislu, smatram nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pritiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH.

Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska", kazala je za Raport Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK BiH.

Pokušali smo kontaktirati i Jovana Kalabu, člana CIK-a također iz reda srpskog naroda, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Podsjećamo, vladajuća koalicija u RS, na čelu s SNSD-om Milorada Dodika, pokrenula je proces usvajanja entiteskog izbornog zakona, a nakon što je visoki predstavnik Christiana Schmidt 26. marta, nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Nacrt izbornog zakona RS predviđa, između ostalog, da Izborna komisija RS provodi neposredne izbore u tom entitetu i obavlja sve aktivnosti u vezi sa izborom predsjednika i potpredsjednika RS, kao i Narodne skupštine RS, uprkos tome što ni Ustav BiH ni Izborni zakon BiH entitetima ne propisuju takvu nadležnost.