Svijet

Vatikan otvorio arhive o papi Piju XII: Crkva se ne boji istine

Vatikan je za javnost otvorio arhivske dokumente koji bi mogli baciti novo svjetlo na papu Pija XII čiji je pontifikat trajao od 1939. do 1958. godine, a u pitanju su dokumenti koji su decenijama bili u tajnosti.

Iako kritičari tvrde da je Pio XII, kojeg su neki nazivali "Hitlerovim papom", znao da režim nacističke Njemačke ubija Jevreje, nije poduzeo ništa da to spriječi, Vatikan tvrdi da je Pio XII radio iza scene kako bi spasio Jevreje.

Na desetine naučnika pripremaju se za pregled mnogih dokumenata. Papa Franjo donio je odluku prije godinu da otvori arhive o jednoj od najkontroverznijih figura Rimokatoličke crkve.

„Crkva se ne boji historije“, kazao je Papa vatikanskim istraživačima, prenosi BBC.

Papa Franjo istaknuo da su papinstvo Pija XII obilježili "trenuci ozbiljnih poteškoća, mučnih odluka ljudske i kršćanske razboritosti što bi se nekima moglo činiti kao suzdržanost".

Na službenoj web-stranici Vatikana stoji da se radi o velikoj količini materijala od čega je mnogo toga u digitalnoj formi.

Biskup Sergio Pagano istaknuo je da su dokumenti iz Drugog svjetskog rata raspoređeni na milionima stranica, podijeljenih u 121 odjeljak prema temi.

Dokumente istovremeno može pregledavati 60 naučnika. Uvid u arhivu dosad je zatražilo 150 naučnika. Svi termini do kraja godine su popunjeni.

Među naučnicima su i neki iz Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu i nagrađivani njemački historičar Hubert Wolf specijalist za pontifikat pape Pija XII.