skandal

Vatikan se izvinio nakon što je papa Franjo upotrijebio pogrdan izraz za homoseksualce

Vatikan se izvinio nakon što je Papa upotrijebio vrlo uvredljivu riječ prema homoseksualcima. Poglavar Crkve navodno je privukao pažnju krajnje nepristojnim izborom riječi na nedavnom susretu s oko 200 biskupa u Vatikanu. Kako su izvijestili italijanski mediji, kako bi objasnio zašto je bio protiv primanja ove skupine u sjemeništa u zemlji, crkveni je vođa navodno rekao da je tamo već bilo "previše pederizma".

Izraz “froci” koji papa navodno koristi otprilike odgovara našem izrazu “peder” i obično se u Italiji doživljava kao pogrdan. U jeziku glavnog grada Rima također se često koristi kolokvijalno i to ne nužno pogrdno.

U saopćenju se navodi: "Papa Franjo je upoznat s nedavno objavljenim člancima o razgovoru, iza zatvorenih vrata, s biskupima CEI-ja.

Kao što je u više navrata rekao, 'U Crkvi ima mjesta za sve, za svakoga! Niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mjesta za sve.

Papa nikada nije imao namjeru uvrijediti ili se izraziti homofobnim izrazima i izvinjava se onima koji su se osjetili uvrijeđenima korištenjem izraza koji su drugi prijavili."

Incident se navodno dogodio 20. maja, kako je prva izvijestila internetska stranica Dagospia, na privatnom sastanku Italijanske biskupske konferencije s Papom.

"Za sve je kriv neki biskup koji je prekršio svoj zavjet šutnje kako bi izvijestio o gafu koji se dogodio prošle sedmice", izvijestio je Il Messaggero, nacionalni list sa sjedištem u Rimu.

Prema tvrdnjama tog lista, Papini komentari desili su se tokom neformalne sesije pitanja i odgovora na godišnjem skupu biskupa na kojem je učestvovalo više od 200 članova klera.

Papa (87) je zaslužan za to što je Rimokatolička crkva zauzela gostoljubiviji pristup prema LGBT+ zajednici.

Na početku svog papinstva 2013. rekao je: "Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, ko sam ja da sudim?"

Prošle je godine dopustio svećenicima da blagoslove istospolne parove, što je izazvalo značajnu reakciju konzervativaca.

Ali 2018. rekao je italijanskim biskupima da pažljivo provjeravaju kandidate za svećenike i odbace sve za koje se sumnja da su homoseksualci.