Svijet

Vatikan u tajnosti sankcionirao biskupa optuženog za silovanje dječaka

Vatikan je jučer priznao da je prije dvije godine potajno disciplinirao biskupa iz Istočnog Timora i dobitnika Nobelove nagrade za mir Carlosa Ximenesa Bela zbog optužbi da je desetljećima prije seksualno zlostavljao dječake.

Priznanje Vatikana uslijedilo nakon ovosedmičnog članka u nizozemskom časopisu De Groene Amsterdammer koji je u svom izvješću citirao dvojicu neimenovanih muškaraca koji su rekli da ih je Belo silovao kad su imali 14 i 15 godina, a zatim im je kasnije dao novac. Dodali su kako vjeruju da je biskup seksualno zlostavljao i druge dječake u Istočnom Timoru.

Dobio Nobelovu nagradu za mir

Neka od navodnih zlostavljanja dogodila su se u biskupovoj rezidenciji u glavnom gradu Diliju. De Groene Amsterdammer je naveo kako ima dokaze da je Belo također seksualno zlostavljao dječake 1990-ih, dok je bio svećenik.

Belo (74) je 1996. osvojio je Nobelovu nagradu za mir, zajedno sa sadašnjim predsjednikom Joseom Ramosom-Hortom za njihov angažman u okončanju sukoba u Istočnom Timoru. Norveški Nobelov odbor naveo je Belovu hrabrost pri pomaganju u rasvjetljavanju masakra koji je 1991. godine počinila indonezijska vojska nad stanovnicima Istočnog Timora.

Bivša portugalska kolonija izborila je nezavisnost od Indonezije 2002. nakon krvave okupacije u kojoj je ubijeno stotine hiljada ljudi. Iste godine kada je Istočni Timor stekao nezavisnost, Belo je, navodeći zdravstvene razloge izazvane stresom, podnio ostavku na mjesto upravitelja biskupije Dili, koju je tadašnji papa prihvatio.

Ograničenje kretanja, zabrana kontakta s maloljetnicima

Belo je tada imao samo 54 godine, 21 godinu manje od uobičajene dobi za biskupsku penziju. Nakon što je napustio dužnost biskupa Dilija, Belo je djelovao kao misionar u Mozambiku, a kasnije se nastanio u Portugalu, gdje i danas živi, piše CNN.

Glasnogovornik Vatikana, Matteo Bruni, rekao je da se Vatikanski ured koji se bavi slučajevima seksualnog zlostavljanja prvi put istražio optužbe 2019. godine. 2020. je Beli nametnuo disciplinske mjere uključujući ograničenje kretanja i vršenja službe, zabranu kontakta s maloljetnicima, intervjua i kontakata s Istočnim Timorom.

Bruni je rekao da je Vatikan 2021. godine pooštrio mjere, ne navodeći detalje te da je biskup oba puta službeno prihvatio ograničenja. Belo je član redovničkog reda koji se tradicionalno bavi odgojem djece.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare