veliki iskorak

Važna obaveza za evropskom putu: BiH otvorila pregovore o Sporazumu sa FRONTEX-om

Bosna i Hercegovina i Ministarstvo sigurnosti BiH danas su ispunili još jednu od obaveza na evropskom putu počinjanjem pregovora o sporazumu sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Uz predstavnike tima BiH za pregovore o sporazumu o saradnji sa FRONTEX-om, sastanku kojim je ozvaničen početak ovog procesa, prisustvovao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi.

Dio evropske sigurnosti

Nakon uspostavljanja operativne saradnje sa EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički evropski bezbjednosni prostor.

“Danas ćemo početi proces koji neće za Bosnu i Hercegovinu značiti saradnju sa jednom evropskom institucijom nego potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne evropske sigurnosti.

Želim posebno istaći da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prvenstveno od organizovanog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine, te povećanje sigurnosti za građane BiH.

FRONTEX će u tom smislu dodati novu dimenziju, ojačati naše granice i njihovu nepropustljivost za bezbjednosne prijetnje i organizovani kriminal u ovo dinamično vrijeme migracija kao ozbiljnog izvora rizika svih vrsta“, kazao je Nešić.

Dodao je da je FRONTEX potvrda da je Bosna i Hercegovina komplikovana država samo onda kada treba izgovor da se nešto ne uradi, a da je itekako funkcionalna i moguća u svojim Ustavnim okvirima i okvirima Dejtonskog sporazuma kada se žele stvari pomjeriti naprijed.

Operativna saradnja

Stoga je pregovaračkim timovima poželio da efikasno privedu i ovaj posao kraju, čime bi BiH prestala biti jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema saradnju sa FRONTEX-om.

Zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliver Onidi podsjetio je da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, a da su pred nama pregovori i o saradnji sa FRONTEX-om.

Naglasio je da u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, izuzetno važna policijska saradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica, objavilo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.