evropska kuća kulture

Večeras u Sarajevu otvaranje izložbe ‘Bosna: Ukrajina – Izvještavanje iz budućnosti’

Multimedijalna izložba ukrajinskih umjetnika koja je nastala u Sarajevu kroz WARM Fondaciju "Bosna: Ukrajina - Izvještavanje iz budućnosti" bit će otvorena večeras u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina u Sarajevu. Izložbu čini kolekcija filmova i eseja, medijskih izvještaja, fotografija, poezije, radova savremene umjetnosti i dječijih crteža, a kustosi izložbe su Slaven Tolj i Lejla Hodžić, saopćeno je iz Media Centra Sarajevo.

Multimedijalni radovi nastali su u aprilu kada je dvadeset novinara, fotografa i umjetnika iz Ukrajine boravilo u Sarajevu, Prijedoru, Trnopolju, Srebrenici i Žepi u organizaciji WARM Fondacije. Istraživali su kako se jedna zemlja, skoro trideset godina nakon završetka rata, suočava sa procesima koji dolaze tokom i nakon što sukobi prestanu - procesima suočavanja sa prošlošću, pomirenja, memorijalizacije, dokumentovanja i procesuiranja ratnih zločina, povratka izbjeglica, suočavanja sa korupcijom.

Istraživali su muzeje i mjesta povratka, razgovarali sa novinarima, književnicima, umjetnicima i prevodiocima, koji su odigrali važnu ulogu u prenošenju i shvatanju onog što se desilo. Imali su zadatak da izvijeste o onome što i njihovu zemlju čeka iz budućnosti.

"Najbolji način da vide te eventualne sličnosti, da nauče na našim greškama, jeste da dođu ovdje, da vide svojim očima. Organizirali smo put u izvještavanje iz budućnosti. Oni dolaze u Sarajevo i pokušavaju na našim polomljenim staklima – i pravim i metafizičkim – eventualno vidjeti odbljesak sebe za 25 godina po raznim pitanjima", rekao je direktor WARM Fondacije Damir Šagolj.

Izložba se realizira u partnerstvu sa ERSTE fondacijom.

Pored otvaranja izložbe u 18.30 sati, danas će u Kinu Meeting Point biti prikazana tri značajna filma u sklopu WARM Festivala. Film Reportera bez granica „Fixers in Wartime, the Invisible Reporters“, koji govori o ulozi fiksera u ratnim sukobima, bit će prikazan u 15.00 sati. Od 20.30 publika će imati priliku da pogleda dokumentarni film o Izraelu tokom rata „Israel's Reel Extremism“, Inigoa Gilmorea i Karima Shaha, te dokumentarni film o napadu Izraela na Gazu „Kill zone: Inside Gaza”, u režiji i produkciji Vanesse Bowles.

Petog dana festivala, u petak, diskusija o identitetu tokom sukoba u Ukrajini i šire „Jus in Bello“ s Davidom Rieffom i Andrejem Kurkovim bit će održana u Kinu Meeting Point u 15.00 sati, saopćeno je.