akcija "roleks"

Velika akcija policije u BiH, uključeni i SIPA i Europol: Hapšenja i pretresi od Sarajeva do Bileće

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovode operativnu akciju kodnog imena „Roleks“.

Akcija je uslijedila na osnovu razmjene operativnih informacija sa EUROPOL-om u cilju procesuiranja većeg broja osoba koje su od kraja 2019. do početka 2021. godine, djelujući kao organizirana kriminalna grupa, neovlašteno prometovale opojnom drogom na teritoriji Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Na osnovu naredbe Suda BiH, u toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata kao i prijevoznih sredstava na ukupno 24 lokacije na području Banje Luke, Foče, Bileće, Laktaša, Drvara i Kantona Sarajevo.

U toku dosadašnjih aktivnosti na širem području BiH slobode je lišeno deset osoba nad kojima se sprovodi kriminalistička obrada.

Akciju „Roleks“, sprovodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet uz podršku policijskih službenika Jedinice Žandarmerije MUP-a, Specijalne antiterorističke jedinice, te policijskih uprava Banja Luka, Trebinje i Foča, a akcija se sprovodi u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i MUP-om Livanjskog Kantona.

Sve mjere i radnje se preduzimaju pod nadzorom Tužilaštva BiH, saopćio je MUP RS.