Širili nasilnu propagandu

Velika policijska akcija širom EU: Uhapšeni desni ekstremisti, pod istragom i dvoje maloljetnih Hrvata

Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, objasnili su iz policije

Ukupno petero osoba uhapšeno je, dok je još sedam drugih ispitano u različitim zemljama EU uslijed velike policijske akcije razbijanja desničarske organizacije.

Kako je izvijestila policija, među osumnjičenicima je i dvoje maloljetnika iz Hrvatske, no nije poznato jesu li oni bili ispitani ili uhapšeni. Cijeli slučaj krenuo u julu ove godine, a akcija je provedena uz pomoć Europola i Eurojusta ovog četvrtka tokom dana.

U ovoj akciji sudjelovala su i nadležna tijela, osim MUP-a i DORH-a, i u Belgiji, Njemačkoj, Litvaniji, Rumunjskoj i Italiji.

Organizaciju se, istraga je pokazala, sumnjiči za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Prema pisanju policije, radi se o izuzetno mladim ljudima, no policija vjeruje kako je dio njih uskoro htio i "krenuti u akciju".

"Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju", objasnili su.

"Europolov Evropski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od jula 2023. godine te je okupio uključene istražitelje iz cijele Evrope kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije. Intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola - u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka. Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama.

Osim toga, Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvaniju i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu", objasnila je policija.