Mostarski sajam

Velika razvojna šansa za Hercegovinu: Biciklizam može biti u vrhu turističke ponude

Zapadnohercegovački kanton organizirao je u petak okrugli stol pod nazivom "Herzegovina Cycle Cool Tours" predstavljajući prvi put biciklizam kao cikloturizam i sport na Sajmu gospodarstva u Mostaru.

"Ovo je prvi put da biciklizam kao cikloturizam i sport nastupa na Mostarskom sajmu, što predstavlja veliki korak naprijed", istaknuo je Toni Zorić, predsjednik Udruge HercegovinaBike.

Po njegovim riječima, u proteklih deset godina napravljeno je puno toga po pitanju cikloturizma u Hercegovini ali se govori uveliko i o planovima idućih deset godina, što ga posebno raduje.

Inače, Zapadnohercegovački kanton, u partnerstvu s Republikom Hrvatskom, zajedno s gradovima Širokim Brijegom i Ljubuškim te općinama Grude i Posušje, predstavila se na Mostarskom sajmu na zajedničkom štandu naziva "West Herzegovina Cool Tours”, u sklopu kojega je i održan okrugli stol "Herzegovina Cycle Cool Tours".

"BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU, a mi u Kantonu, bez obzira na to koliko bili mali, želimo se pozicionirat s kulturom i identitetom kao njezinim dijelom. Kod nas u BiH biciklizam je u trendu razvoja, iako sve prisutniji. Ono što još uvijek nedostaje je institucionalna prepoznatljivost biciklizma i ciklotuirzma kao takvoga", kazao je Ivan Jurilj, direktor Ureda za evropske integracije Zapadnohercegovačkog kantona.

Podsjećajući da je 3. aprila potpisana međuinstitucionalna deklaracija o razvoju turizma čiji su potpisnici Evropski parlament, Evropsko vijeće i Evropska komisija, ističe kako će i biciklizam biti dio strateških promišljanja EU, čiji dio žele biti i oni u kantonu.

Nedo Pinezić, savjetnik za razvoj održivog turizma baziranog na lokalnoj zajednici u susjednoj Republici Hrvatskoj smatra kako je cijela Hercegovina, kao zaleđe Jadrana pogodno za cikloturizam.

"Ono što ima kompletna Hercegovina, pogotovo Zapadnohercegovački kanton je pomalo i razvijena infrastruktura u tom pravcu jer su se pametno iskoristili EU projekti kroz proteklih deset godina tako da danas imamo odličnu osnovu da se podigne veća razina organiziranog prometa, a biciklizam je sigurno u vrhu ponude. Naime, sama konfiguracija terena i prirodnih atrakcija i raštrkanih malih domaćinstava u Hercegovini su vrlo pogodni da se kroz sporedne ceste obilazi taj kraj. Bicikl je dovoljno brz da se obiđe neko područje za jedan dan, a opet dovoljno spor da se uživa u pejzažima", ocijenio je Pinezić.