Hitno reagovati

Velike posljedice po BiH: Magazinović upozorava šta će se desiti ako BiH završi na sivoj listi Moneyvala

Dom naroda nema vremena za čekanje, usvojiti zakon o sprečavanju pranja novca, poručio je

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović naveo je nekoliko činjenica o opasnosti da BiH završi na sivoj listi Moneyvala.

On je na društvenim mrežama najavio da će delegacija Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval) boraviti u BiH od 12. do 28. februara.

Napomenuo je da ono što u tom periodu bude na snazi (zakonski i podzakonski akti) ulazi u izvještaj o BiH.

"Radna grupa za finansijske akcije (FATF), krovna svjetska organizacija čiji je član i Moneyval, postavlja svjetske standarde u oblasti sprečavanja pranja novca. Od 40 preporuka ukupno, zakonom koji je u proceduri ispunjavamo njih 20, što je značajan iskorak za BiH", naveo je Magazinović.

Podsjetio je da će Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH i čeka na usvajanje u Domu naroda, stupiti na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu BiH. Da bi stupio na snagu prije završetka monitoringa to znači da mora biti objavljen u Službenom listu najkasnije do 20. februara, a usvojen i dostavljen prije toga.

"O šteti po privredu i finansijski sektor ukoliko se BiH nađe na sivoj listi Moneyvala je dosta toga rečeno. Ukratko, smanjit će se ulaganja u BiH, novčane transakcije će biti limitirane i ograničene brojnim preprekama, sve će biti usporeno, usloženo, trebat će više papirologije. Na koncu, sve zemlje će biti upitane šta su poduzele 'protiv' BiH s obzirom na novonastalu situaciju", smatra Magazinović.

Kaže da je suština da treba reagovati brzo, da Dom naroda nema vremena za čekanje, da su moguće posljedice velike.

"Pozivam Dom naroda, posebno delegate SNSD-a koji su prolongirali usvajanje zakona, da shvate ozbiljnost situacije i mogućih posljedica, te u potrebnim rokovima usvoje zakon koji je veoma važan za privrednike i sektor finansija, ali i državu u cjelini", objavio je Magazinović na Facebooku.