NOVO NORMALNO

Velike tehnološke firme predstavljale su posao iz snova, situacija se promijenila

Mnogi tokom studiranja maštaju o zaposlenju u velikim tehnološkim kompanijama poput Googlea, Microsofta, Amazona, Applea i drugima. Za njih je to posao iz snova koji garantira rad na zanimljivim projektima, velike prihode i odlične radne uvjete. No kako naglašavaju stručnjaci za tržište rada, situacija se u posljednje vrijeme promijenila te se na zaposlenje u takvim kompanija više ne gleda kao na posao iz snova.

Uprkos činjenici što tehnološke kompanije i dalje ostvaruje rekordne prihode te je nekima njihova tržišna vrijednost veća od dva biliona dolara (Apple, Nvidia i Alphabet), odnosno čak tri biliona dolara (Microsoft), jedna od konstanti na ovom tržištu u posljednje vrijeme su - otkazi. Prošle godine u tehnološkom sektoru ta je brojka iznosila više od 263 hiljade, a isti je trend nastavljen i u prva tri mjeseca ove godine, kada je više od 75 hiljada osoba u tehnološkim firmama ostalo bez posla.

Nažalost, otkazi postaju novo normalno, komentirao je za CNBC Jeff Shulman, profesor s poslovne škole Foster Univerziteta u Washingtonu, naglasivši kako firme danas, umjesto da nagrađuju svoje zaposlenike koji su im omogućili takav rast i povećanje prihoda, sada nagrađuju - profit.

Otkazi u tehnološkoj industriji utjecali su i na promjene u načinu razmišljanja dijela studenata koji, nakon završetka fakulteta više ne traže toliko posao u tehnološkim kompanijama. Od kraja 2021. godine pa do septembra 2023. udio prijava za posao u velikim tehnološkim kompanijama osoba koje su završile tehničke nauke na fakultetima pao je za više od 30 posto, prema stranici za traženje poslova za studente Handshake.

Christine Cruzverga iz Handshake objasnila je najvjerojatnije razloge zašto je do toga došlo: Dio razloga zašto se ovo događa jest što je stabilnost jako veliki faktor pri odlučivanju studenata oko tipa posla na koji se prijavljuju i vrste posla koje prihvaćaju. Dodala je kako i oni prate vijesti i vide naslove u kojima su česte obavijesti o otkazima u tehnološkim firmama, što utječe na njihove odluke.

Masovni otkazi isprali su sjaj tehnološke industrije, slikovito je to objasnio Eric Tolotti iz Snowflakea, koji je prošle godine dobio otkaz u Microsoftu te sada preporučuje svima koji traže posao da se ne fokusiraju samo na jednu kompaniju te da misle da se moraju tamo zaposliti jer je riječ o poslu iz snova, već trebaju biti realni i istražiti više mogućnosti i opcija.