upitan status piksija

Veliki preokret: Srbija ostaje bez selektora?

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi još uvijek nije dobio novi ugovor, a prema posljednjim informacijama iz Fudbalskog saveza ove zemlje i neće u dogledno vrijeme.

Selektor je na čekanju, ideja o produžetku saradnje i poslije Evropskog prvenstva izgubila se sa martovskim utakmicama. Bez nagovještaja kada bi i u kojem obliku mogla da vaskrsne.

Iako FSS nije mjerodavna adresa za priču o Piksijevom slučaju, jer aktuelni selektor i dalje ima težinu da mimo institucija, kakva je odavno i unutardržavna praksa, rješava sopstveni status, srpska kuća fudbala morala bi da povuče barem formalne korake u procesu imenovanja timskog kormilara.

Praktično, konačnu odluku o novom ugovoru za Dragana Stojkovića moraće da donese Izvršni odbor FSS. Sjednica fudbalske vlade nije ni zakazana, iz jednostavnog razloga – o selektorovom ugovoru više niko ni ne priča.

Nezvaničan razlog mogao bi da se krije u lošim partijama srpskog tima protiv Rusije (0:4) i Kipra (1:0).

Očigledni su bili problemi u igri, stare i više puta reprizirane boljke bile su tema i kasnije u visokim državnim krugovima. Navodno, ceh je platio, ni kriv, ni dužan, potpredsjednik Branislav Nedimović, usput i dobio uputstvo da „prikoči“ sa realizacijom viđenog aranžmana sa selektorom, piše Sport klub.

Posljednjih dana, međutim, pojavila se informacija da je propao i takozvani plan „B“.

Prema istom, selektoru bi trebalo da bude ponuđen uslovni ugovor – u slučaju izlaska iz grupne faze Prvenstva Evrope. Eventualni raskid, poslije Njemačke, prethodno uslovljen pukim učešćem na EP, podrazumjevao bi i fiksno precizirano obeštećenje selektoru za raskid ugovora. Pominjalo se nekoliko stotina hiljada eura, ali… Ideja je sasječena u korjenu, pa se nije ni našla u finalnim razmatranjima.

Problem je što u ovom trenutku nema jasnog signala o konačnom rješenju statusa selektora.

Iako su u konačnom zbiru i dalje velike šanse da Stojković za rezultatske uspjehe u tri godine dugom mandatu bude nagrađen ugovorom do 2026, jedan od najdragocjenijih resursa svakog državnog tima, a to je vrijeme, polako curi. U ovom trenutku, najmanje je poželjno da Piksi i FSS ponovo uđu u polje neizvjesnosti i to pedesetak dana uoči početka priprema za prvenstvo u Njemačkoj. U ionako nestabilnom tlu, nesigurnost bi dobila dramatičnu težinu, pogubnu za tim, piše pomenuti portal.