Propagandna halka

Veliki strah SDA: Kreću li konačno smjene na Federalnoj televiziji?

Džemal Šabić: Vječni direktor

Džemal Šabić, bivši, sadašnji, (ne)legitimni, (ne)legani direktor Federalne televizije (FTV), a s njim isti takav Upravni odbor, odnosno jedan član, godinama su bez mandata.

Nekada davno zakonodavac i međunarodna zajednica potrudili su se svim silama da FTV učine stamenom i nezavisnom, pa su uz reformu Javnog RTV sistema predložili rješenje u kojem će svake godine biti biran po jedan član UO da bi se spriječile stranke na vlasti da imaju moć nad UO i izaberu sva četiri člana.

Razbijena blokada - otvoren put

Nije međunarodna zajednica tada shvatila s kim ima posla te da će situacija eskalirati u mnogo goru, zamršeniju i nevjerovatnu, takvu kakva se u međunarodnoj zajednici jednostavno ne može dogoditi.

Ali stranke na vlasti prije gotovo 14 godina propustile su da poduzmu - išta. Prema zakonu, Upravni odbor čine četiri člana. Prvi član UO kojem je istekao mandat i koji se povukao jeste Kadrija Hodžić, sljedeće godine otišao je i Radenko Udovičić, poslije njega Igor Soldo. Četvrti član Goran Samardžić neće se povući i nastavit će uredno dolaziti, pri tome, ne smijemo zaboraviti, niti je legitiman, niti legalan, niti jedan član upravnog odbora čini čitav UO.

Prethodna vlast trebala je popuniti nedostajuće članove UO, ali nije, nego su njeni zastupnici sada iz opozicije pride blokiralo rad parlamentarnih komisija, čime su onemogućeni izbori i imenovanja, pa je tako životni vijek nelegalnog osoblja FTV trajao… i traje.

Međutim, nedavno je razbijena blokada SDA i njene kamarile, pa se postavlja pitanje šta dalje kad još u ovom času FTV nema legalnog direktora i nema legalni UO, kad zakon proizvodi bezakonje odsustvom klauzule koja definira ovu oblast.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković nedavno je, doduše nespretno, najavio da će Trojka krenuti s radom po ovom pitanju i razbiti halku bivše vlasti sa nelegalnim rukovodstvom Federalne televizije, koja se pretvorila u propagandno sredstvo jedne i po partije.

Zajednička komisija

"Mora se osnovati zajednička komisija, koja uime parlamenta provodi konkursne procedure. Parlament je taj koji mora raspisati javni konkurs za članove UO", kazao je za Raport zastupnik SDP u Parlamentu FBiH Damir Mašić.

A na pitanje da li je Trojka krenula u napad smjene i imenovanja na FTV, kako je, uostalom, i najavila, Mašić nam odgovara da je pitanje kompleksno i zahtijeva prethodne korake.

Njih će za Raport pojasniti Mašićev parlamentarni kolega, zastupnik NS Dragan Mioković.

"Prvi korak je da se konstituira UO, a njegovo konstituiranje ima proceduru, koja je propisana Zakonom o javnim servisima. Ta procedura je pokrenuta, ona podrazumijeva rješavanje određenih prethodnih pitanja i na tome se već radi. Očekujem konkretne rezultate u smislu pokretanja procedure imati u narednim sedmicama", kazao je sagovornik Raporta.

U cijeloj priči postoje dva tumačenja o tome kako treba početi smjena direktora FTV-a. Činjenica je da sve kreće od Upravnog odbora, ali pitanje oko čijeg odgovora neki imaju nedoumice jeste da li se sad treba imenovati jedan po jedan član ili pak svi članovi odjednom s obzirom na to da je svima davno istekao mandat. Oni koji smatraju da je prva varijanta ispravnija, također su našli rješenje - izmjena Zakona o javnim servisima kojima bi se izbacila besmislena uredba o imenovanju po jednog člana svake godine. S svim opcijama saglasan je i HDZ, čiji su glasovi neophodni.

Veliki strah SDA

A, smjene na Federalnoj televiziji tema su koje se u SDA posebno plaše, što je pokazao i nedavni intervju zastupnika Naše stranke Mirsada Čamdžića na Raportu, koji je kazao da se iza priče o Marinu Vukoji - koju SDA i njeni sateliti forsiraju - ustvari krije priča o Federalnoj televiziji.

To je izvuklo pjenu na usta ne samo SDA-ovim jurušnicima nego i propagandistima koji su se svim silama trudili da dokažu da Trojka ima namjeru FTV ustvari predati HDZ-u. A, dosadašnja politika SDA po kojoj je sve trebalo ostati kako i jeste - nelegalno i van mandata - dovela je do formiranja televizije Herceg-Bosne, koju finansiraju sve općine u Hercegovini u kojima HDZ ima vlast. Dakle - nezvanični treći kanal. Zli jezici bi rekli da je to ustvari i bio cilj SDA - natjerati HDZ da formira sam svoj kanal na hrvatskom jeziku tako što im nećeš dopustiti da budu dio onog servisa koji pripada svim narodima u FBiH.