istraživanje naučnika sa Oxforda

Veliko otkriće britanskih naučnika: Proteini u krvi mogu predvidjeti rak i do 7 godina unaprijed

Revolucionarno istraživanje naučnika sa Univerziteta Oxford otkriva da proteini u krvi mogu predvidjeti rak godinama unaprijed, nudeći novu nadu za rano otkrivanje i prevenciju.

Proteini u krvi mogu predvidjeti rak više od sedam godina unaprijed prije dijagnoze, otkriva novo istraživanje. Naučnici sa Univerziteta u Oxfordu analizirali su uzorke krvi više od 44.000 pojedinaca iz UK Biobank baze podataka, uključujući više od 4900 onih koji su kasnije razvili rak.

Naučnici su usporedili proteine onih kojima je dijagnosticiran rak i onih kojima nije, identificirajući 618 proteina povezanih s 19 vrsta raka, uključujući debelog crijeva, pluća, ne-Hodgkinovog limfoma i jetre. Njihovo istraživanje, finansirano od strane Cancer Research UK i objavljeno u časopisu Nature Communications, pronašlo je 107 proteina povezanih s rakom dijagnosticiranim tokom sedam godina nakon prikupljanja uzorka krvi i 182 proteina snažno povezana s rakom unutar tri godine od prikupljanja krvi.

Slijedi dubinsko proučavanje

Autori istraživanja zaključili su da bi neki od tih proteina mogli pomoći u otkrivanju raka puno ranije i ponuditi nove mogućnosti liječenja, iako su za to potrebna daljnja istraživanja.

Kako bismo spasili više života od raka, moramo bolje razumjeti što se događa u najranijim fazama te bolesti... i kako proteini u našoj krvi mogu utjecati na naš rizik od raka. Sada moramo dubinski proučiti te proteine kako bismo vidjeli koji bi se mogli pouzdano koristiti za prevenciju, ističe dr. Keren Papier, viša nutricionistička epidemiologinja u Oxford Population Healthu i koautorica navedenog istraživanja.

Povezano istraživanje koje je ispitivalo genetske podatke iz više od 300.000 slučajeva raka identificirala je 40 krvnih proteina koji utječu na rizik od devet vrsta raka. Promjena tih proteina može povećati ili smanjiti rizik od raka, ali također može dovesti i do neželjenih nuspojava.

Pozitivne reakcije struke

Podaci su impresivni. Pronalaženje dokaza o raku prije nego što se klinički očituje, pruža kritičnu priliku za liječenje s većim izgledima za uspjeh, ili što je još važnije, postizanje svetog grala sprječavanja raka prije nego što uopće nastane. Još posla predstoji, ali to je važan korak naprijed u bolesti koja pogađa svakog drugog građanina Velike Britanije tokom života, kaže Mark Lawler, profesor digitalnog zdravlja na Univerzitetu Queen's u Belfastu.

Lawrence Young, profesor molekularne onkologije na britanskom Univerzitetu Warwick, naglasio je značaj otkrića u identificiranju markera povećanog rizika od raka i pomoći u ranoj dijagnozi. Utvrđivanje promjena proteina koje prethode razvoju raka nije samo važno u identificiranju visokorizičnih osoba, već bi također moglo pružiti uvid u faktore odgovorne za nastanak raka, napominje.