Italija

Venecija ponovo u problemu: Broj kreveta za turiste nadmašuje broj stanovnika

Starosjedioci su najčešće napuštali ovaj italijanski grad zbog masovnog turizma koji je doveo do toga da stanovništvo grada djeluje kao manjina

Venecija se susreće sa velikim problemom - prvi put je broj kreveta koji su dostupni turistima na glavnom venecijanskom ostrvu premašio broj stanovnika koji žive u Veneciji.

Po svemu sudeći, dok se čeka odluka UNESCA o tome da se ovaj italijanski grad uvrsti na listu ugroženih lokacija svjetske baštine, žitelji se hvataju za glavu.

Starosjedioci su najčešće napuštali ovaj italijanski grad zbog masovnog turizma koji je doveo do toga da stanovništvo grada djeluje kao manjina.

"Osjećamo se kao stranci u sopstvenom domu, jer kada hodate ulicama, mi smo u manjini. Tek s vremena na vreme ugledamo nekog sugrađana i pozdravimo ga izdaleka, ali inače smo konstantno okruženi turistima", kaže Mateo Seki, urednik sajta Vanessa koji se godinama bori za očuvanje kulturnog i drugih naslijeđa Venecije.

Također, i grupa "Osio", koja okuplja stanovnike Venecije koji su fokusirani na stambena pitanja u gradu, je postavila display u izlog knjižare "Marco Polo" kako bi prikazali sve veći broj kreveta dostupnih turistima u gradu.

"Nismo mogli ni da zamislimo da će u roku od nekoliko mjeseci broj kreveta premašiti broj stanovnika", navodi se u saopštenju.

Skorašnje stanje u Veneciji iskazano u brojkama izgleda ovako - gradi ima 49.304 stanovnika, dok u hotelima i kućama koje se iznajmljuju ima 49.693 turistička kreveta. Broj stanovnika je prošlog ljeta prvi put pao ispod 50 hiljada.

Posjetioci "Grada mostova" vratili su se ovog ljeta u punom broju nakon velikih poplava krajem 2019. i pandemije koje su poremetile turizam. U vrijeme turističkog pika, u prosjeku 40 hiljada turista u toku jednog dana posjeti grad, što je navelo lokalne vlasti u Veneciji da najave da će od sljedeće godine primijeniti već dugo razmatranu naplatu ulaza.

"U tom slučaju se ne radi o sticanju profita već o pronalaženju nove ravnoteže između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posjećuju grad", kaže savjetnik za turizam Simon Venturini.

Sa zvaničnim odlukama nisu baš saglasni stanovnici grada: "Venecija treba da reguliše turistički tok, a ne da naplaćuje ulaz", kaže Mateo Seki.

Glavno ostrvo Venecije izgubilo je više od 120 hiljada stanovnika od ranih 1950-ih. Sastanak UNESCO-ovog komiteta za svjetsku baštinu traje do 23. septembra i još nije poznato kada će biti saopštena odluka o Veneciji. Ovaj čuveni italijanski grad je 1987. godine upisan na listu svjetske baštine, a danas mu prijeti dospijevanje na crnu listu.

"Ne treba nam UNESCO da nam kaže da smo u opasnosti. Svjesni smo rizika već decenijama, ali možda će stavljanje na listu ugroženih lokaliteta navesti vlasti da urade nešto", rekao je Seki.