Novosti za turiste

Venecija uvodi veliku promjenu za turiste. “Ovog nema nigdje na svijetu” 

Ovo je prvi put u svijetu da se poduzima ovako nešto, ulaz u grad moći će se rezervirati

Venecija će u aprilu početi testirati dnevnu ulaznicu i ograničenje pristupa posjetitelja, što je gradonačelnik talijanskog grada proglasio prvim takvim programom na svijetu. Namjera je upravljati protokom turista u vrijeme proljetnih državnih praznika i vikenda u ljetnim mjesecima kad je broj posjetitelja najveći, objavile su lokalne vlasti na konferenciji za medije u četvrtak. 

"Ovo je prvi put u svijetu da se poduzima ovako nešto, ulaz u grad moći će se rezervirati", rekao je gradonačelnik Luigi Brugnaro. Ograničenja će se primjenjivati od 8:30 do 16 sati po lokalnom vremenu, na početku ukupno 29 dana i pokrit će se većina vikenda od 25. aprila do sredine jula iduće godine. 

Putnici će morati rezervirati svoju posjetu online i platiti to pet eura kako bi dobili QR kod koji će se provjeravati na određenim ulaznim tačkama i koji će im omogućiti pristup historijskim gradskim četvrtima. Ograničenja se neće odnositi na manje otoke u laguni, poput otoka Murano poznatog po industriji proizvodnje stakla. Oni koji se ne budu pridržavali te mjere potencijalno će se sankcionirati kaznom od 50 do 310 eura. 

Stanovnici, oni koji su rođeni u Veneciji, studenti, radnici i vlasnici kuća u gradu bit će oslobođeni te mjere, rekla je vijećnica Michele Zuin. Posjetitelji mlađi od 14 godina morat će se prijaviti, ali će im pristup biti besplatan. 

Masovni turizam i poplave već dugo muče krhki grad u laguni koji je poznat po kanalima i kulturnim znamenitostima. "Želimo izmjeriti učinak ovog probnog perioda, želimo izmjeriti učinak ove mogućnosti rezerviranja", rekao je Brugnaro. Procjenjuje se da će eksperiment koštati tri miliona eura u odnosu na očekivanih 700.000 eura zarade.