SKRAĆIVANJE LIGE

Vico Zeljković najavio odluku koja će zauvijek promijeniti Premijer ligu BiH

Posljednjih godina domaće nogometno prvenstvo prolazi kroz proces svojevrsne evolucije i hvata ritam s modernizacijom najvažnije sporedne stvari.

Ostvaren je veliki napredak po pitanju infrastrukture u najvišem rangu bh. fudbala, od novih travnjaka do reflektora, napravljen je i iskorak u evropskim takmičenjima (Zrinjski), dok bi od naredne sezone u WWin ligi BiH trebao biti implementiran VAR sistem.

To nije sve. Uveliko se razmišlja o ideji koja bi, ukoliko dođe do realizacije, nesumnjivo podigla kvalitet domaćeg šampionata. Radi se o prijedlogu novog formata takmičenja, odnosno eventualnog skraćivanja WWin lige BiH.

Tim povodom, predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković je izjavio za TV Arena Sport:

“Da, zamisao je da skratimo najviši rang, da to bude liga sa deset klubova. Smatramo da bismo time dodatno podigli kvalitet fudbala, kao i infrastrukture. Omogućen bi bio i veći broj atraktivnih utakmica, derbija… O svemu ćemo razgovarati u tijelima Saveza, tražit ćemo i mišljenje naše sportske javnosti, kao i klubova”, govori Zeljković.

U slučaju da ideja lige 10 zaživi, igrao bi se vjerovatmo četverokružni sistem, po uzoru na Hrvatsku nogometnu ligu, koja više od decenije egzistira u pomenutom format, a koji se pokazao kao veoma uspješan u svim segmentima, od podizanja kvaliteta domaćih ekipa do veće gledanosti prvenstvenih susreta.