Sport

VIDEO Koštao 700 miliona eura. Otvoren najveći stadion za Svjetsko prvenstvo u Kataru

Stadion Lusail, posljednji od osam stadiona na kojem će se igrati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru, službeno je otvoren susretom između klubova prvaka Saudijske Arabije i Egipta, Al-Hilala i Zamaleka.

Prijateljska utakmica, nazvana Lusail Superkup, posljednji je test pripreme stadiona prije Svjetskog prvenstva, izjavio je glavni direktor organizacijskog odbora Yasir Al-Jamal.

Prema riječima organizatora, Lusail koji ima zlatni okvir i kapacitet od 80.000 sjedećih mjesta, najveći je stadion na svjetskom prvenstvu i rasprodan je, prenosi HRT.

Smješten u novom gradu Lusail, 20 kilometara sjeverno od glavnog grada Dohe, stadion će ugostiti deset utakmica, uključujući finale Svjetskog prvenstva, prvog koje se održava od 20. novembra do 18. decembra.

Stadion Lusail, čija je izgradnja koštala gotovo 700 miliona eura, inspiriran je "igrom sjena i svjetla koja karakterizira tradicionalni lampion 'fanar'", preciziraju organizatori.

Prije ove službene inauguracije, tamo je 11. augusta organizirana utakmica prvenstva Katara između Al-Arabija i Al-Rayyana.