Vijesti

Vijećnici donijeli Odluku: Obustavljaju se projekcije sadržaja na fasadi Gradske vijećnice

Gradsko vijeće Sarajeva je na prijedlog gradonačelnice po hitnom postupku usvojilo Odluku o obustavi projekcije sadržaja na fasadi nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine – Gradske vijećnice u Sarajevu.

"Cijeneći, naročito, potrebu jednakog pristupa u pogledu podnesenih zahtjeva za projekcije na fasadi Vijećnice, pri tome i imajući u vidu značaja koje Gradska vijećnica ima za Grad Sarajevo i državu, čemu svjedoči Odluka o proglašenju Vijećnice nacionalnim spomenikom od značaja za BiH, predloženo je da se na ovom objektu obustave projekcije bilo koje vrste, osim onih od značaja za državu i Grad Sarajevo, u skladu s gradskim propisom", navodi se u obrazloženju Gradskog vijeća.

Na sjednici je usvojena i Odluka o razrješenju predsjednika Skupštine Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva "Sarajevo" d.o.o kao i Odluka o imenovanju v.d. predsjednika Skupštine tog preduzeća na period od tri mjeseca.

Pored ostalog, Gradsko vijeće usvojilo je Odluku o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje anexa Sporazuma o posudbi izložbenih eksponata iz J.P. "Filmski centar Sarajevo" d.o.o. - podružnica "Muzej BH filma"- postavka "Valter brani Sarajevo". Ovim su stvoreni uslovi za otvaranje postavke građanima i gostima grada.

Gradsko vijeće je podržalo inicijativu predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića nadležnim organima Federacije BiH, odnosno Kantona Sarajevo za stvaranje ustavnog osnova za direktni izbor gradonačelnika Grada Sarajeva, te je inicijativa postala inicijativom Gradskog vijeća.