Presuda 17. maja

Vikao “Allahu Ekber” pa ubio prolaznika: “Učinio sam to za narod Gaze”

Ahmed Alid (45) je ispričao policija kako je sve to počinio "za narod Gaze".

Samo osam dana prije nego što je on ubio prolaznika i ranio svog cimera, militanti Hamasa su upali u Izrael. Alid se zakleo kako bi ubio više ljudi da je imao mitraljez i drugo oružje, kazao je tužitelj Jonathan Sandiford na sudu u Teessideu.

Alid je s drugim tražiteljima azila dijelio kuću u sjeveroistočnoj Engleskoj. Bio je uzrujan što se Nouri obratio na kršćanstvo. Sustanari su ispričali kako je Alid počeo nositi nož nakon što je na televiziji vidio izvještaj o događajima u Gazi. 

Presuda će biti izrečena za manje od mjesec dana

Nouri je rekao kako se Alid smijao kad bi vidio snimke ubistava koje je počinio Hamas. "Svaki put kad bi nekoga ubili, on bi slavio Boga. Bio sam jako zabrinut od te noći i vidio sam nešto zastrašujuće u njegovim očima", prisjetio se Nouri. 

Požalio se službenicima za stambena pitanja, Ministarstvu unutarnjih poslova i policiji, a Alid je upozoren da bi mogao izgubiti svoj smještaj. Alid je ubojstvo prolaznika pravdao tvrdnjama kako je Britanija pomogla u stvaranju "cionističkog entiteta" Izraela i da je Izrael "ubio nevinu djecu".

"Oni su ubili djecu, a ja sam ubio starca", poručio je. Napao je detektivke koje su ga ispitivale, tako da je proglašen krivim i za napad na službene osobe. Alid je negirao optužbe protiv sebe. Izricanje presude zakazano je za 17. maja.