NE BUDITE UKUĆANE

Više hrčete zimi? Ovo su neki načini koji mogu pomoći da prestanete

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da pokušate kontrolisati svoje hrkanje

Revolucionarna studija objavljena u časopisu "Chest" otkrila je iznenađujuću povezanost između hladnijeg vremena i poremećenog sna. Nakon analize podataka više od 7.500 pacijenata koji su posjetili kliniku za spavanje tokom deset godina, studija je otkrila da zima donosi veliki porast problema sa snom.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da pokušate kontrolisati svoje hrkanje.

Vježbajte mišiće jezika 30 sekundi

Da li znate da jačanje mišića jezika može spriječiti hrkanje? Vježbe za mišiće u ustima i grlu mogu spriječiti hrkanje. Ove vježbe jačaju disajne puteve i mišiće jezika, podstičući disanje kroz nos.

Jedna od najboljih tehnika traje samo 30 sekundi. Da biste ojačali mišiće jezika, mekog nepca i grla, jednostavno zatvorite usta i pomjerajte jezik u jednom smjeru deset puta, zatim u drugom smjeru deset puta. Rezultati su vidljivi nakon tri noći, a nakon tri mjeseca hrkanje može da nestane.

Izbjegavajte začinjenu hranu, sladoled i mlijeko prije spavanja

Ukoliko volite da jedete pred spavanje, znajte da to može da utiče na hrkanje. Ovo je zato što proces varenja opušta mišiće grla i jezika, omogućavajući im da više vibriraju kako noć odmiče. Ako morate da grickate, izbjegavajte mliječne proizvode. Konzumiranje mliječnih proizvoda prije spavanja može dovesti do stvaranja sluzi, što može da doprinese hrkanju.

Lopta za tenis za pravilan položaj tokom spavanja

Kada spavate na leđima, jezik, vrat i brada zajedno blokiraju disajne puteve, uzrokujući poremećen protok vazduha i vibracije grla. Stoga, trebalo bi spavati na boku kako bi se smanjio pritisak na disajne puteve. Prekinuti naviku spavanja na leđima može biti teško, pa evo praktičnog trika. Spavajte sa teniskom lopticom ispod gornjeg dijela tijela tako da je uz leđa. Ako pokušate da se okrenete na leđa tokom noći, lopta će vas probuditi, piše Daily Star.

Tuširanje toplom vodom za pročišćavanje disajnih puteva

Ako se opuštate prije spavanja toplim tušem, da li znate da to može biti vaše tajno oružje protiv hrkanja? Para vlaži disajne puteve, iz tople tuševe može vlažiti nosne prolaze, smanjiti nosnu zagušenost, olakšati disanje i smanjiti vjerovatnoću hrkanja.

Za maksimalne koristi, pobrinite se da je voda udobno topla. Unaprijedite svoje iskustvo tuširanja tako što ćete objesiti kesu sa lavandom ili nanom oko tuša, te će bilje ispuštati esencijalna ulja u paru za dodatno olakšanje zagušenja.

Izbacite alkohol, ili ga pijte najmanje tri sata prije spavanja

Alkohol može izazvati hrkanje zbog svojih opuštajućih efekata na mišiće u ustima i grlu. Kada su ti mišići opušteni, mogu uzrokovati djelimičnu blokadu i na taj način izazvati hrkanje.