policija u akciji

Više od 2.000 uhapšenih u propalestinskim protestima na univerzitetima širom Amerike

Policija je uhapsila skoro 2.200 ljudi tokom propalestinskih protesta u univerzitetskim kampusima širom Sjedinjenih Država posljednjih sedmica, ponekad koristeći opremu za bavljenje nemirima, taktička vozila i bljeskalice za čišćenje šatorskih kampova i okupiranih zgrada.

Jedan policajac je slučajno ispalio hitac iz pištolja u upravnoj zgradi Univerziteta Columbia dok se sukobljavao s demonstrantima koji su kampirali unutra, saopćile su vlasti.

Niko nije povrijeđen zbog greške policajca u Hamilton Hallu u campusu Columbije, saopćila je njujorška policija u četvrtak. Pokušao je da koristi baterijsku lampu pričvršćenu za njegov pištolj u tom trenutku i umjesto toga ispalio je metak koji je pogodio okvir na zidu.

Bilo je i drugih policajaca, ali nije bilo učenika u neposrednoj blizini, kažu zvaničnici. Snimci kamera pokazuju kada je iz pištolja policajca ispaljen hitac, dok ured okružnog tužioca predvodi istragu, što je standardna praksa.

Više od stotinu osoba privedeno je tokom protesta u Columbiji, što je samo djelić ukupnih hapšenja proizašlih iz nedavnih protesta u kampusu zbog rata između Izraela i Hamasa.

Sudeći prema podacima Associated Pressa, zabilježeno je najmanje 56 incidenata s hapšenjima u 43 različita američka koledža ili univerziteta od 18. aprila. Brojke su zasnovane na izvještajima AP-a i objavama univerziteta i agencija za provođenje zakona.

Policajci su u četvrtak ujutru nasrnuli na gomilu demonstranata na Univerzitetu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA) , i na kraju priveli najmanje 200 demonstranata nakon što su stotine prkosile naredbi da odu, od kojih su neki formirali ljudske lance dok je policija ispalila hice kako bi raspršila masu. Policija je rasturila barikadu utvrđenog logora od šperploče, paleta, metalnih ograda i kontejnera, a zatim srušila nadstrešnice i šatore.

Kao na UCLA, šatorski kampovi  demonstranata koji pozivaju univerzitete da prestanu poslovati s Izraelom ili kompanijama za koje kažu da podržavaju rat u Gazi proširili su se po drugim kampusima širom zemlje u studentskom pokretu za različitog od bilo kog drugog u ovom stoljeću.