SMRT U RUSKOM ZATVORU

Više od 40 zemalja traži međunarodnu istragu smrti Navaljnog: “Putin mora odgovarati”

Više od 40 pretežno zapadnih zemalja poziva na neovisnu i međunarodnu istragu o smrti ruskog kritičara Kremlja Alekseja Navajlnog.

"Političko vodstvo i vlasti u Rusiji moraju biti pozvani na odgovornost", rekla je u ponedjeljak Lotte Knudsen, ambasadorica EU-a pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, u ime grupe država na sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a.

Dodala je da je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovoran za smrt Navaljnog u zarobljeničkom logoru.

Zemlje su također pozvale na hitno oslobađanje svih drugih političkih zatvorenika u Rusiji i protivnika rata u Ukrajini.

Izjavu je podržalo svih 27 članica EU-a te druge zemlje iz Evrope, Sjeverne i Srednje Amerike te Okeanije, uključujući SAD, Kanadu, Britaniju i Australiju.

Broj zemalja do ponedjeljka navečer narastao je na 46, a predstavništvo zemalja Evropske unije reklo je da se još zemalja može pridružiti pozivu.

Navaljni (47) je preminuo 16. februara u kaznenoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga. Prema vlastima, Putinov najžešći kritičar onesvijestio se tokom obilaska zatvorskog dvorišta, a pokušaji reanimacije bili su neuspješni. Njegova supruga i pristaše oporbenog političara za ubistvo optužuju rusku vlast.