sramotne izjave

Višković poput Dodika: Navedite mi jedno stratiše muslimanskog naroda u Drugom svjetskom ratu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković krenuo je stopama svog stranačkog šefa Milorada Dodika i sa govornice Narodne skupštine RS izrekao niz besmislica, pa čak i uvreda tokom rasprava o takozvanom "Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije" koja je navodno istraživala "stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine".

Umjesto da obrati pažnju na pravosnažne sudske presude o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, Višković je rekao da je njegova Vlada podržala izvještaj spomenute komisije čijim je radom, kako je Višković naglasio "rukovodio Gideon Grajf, jedan od najvećih svjetskih autoriteta za proučavanje Holokausta, te da je zaključak bio da se dešavanja u Srebrenici ne mogu okarakterisati kao genocid".

Potom se dotakao i tema koje nemaju apsolutno nikakve veze s genocidom u Srebrenici, na kraju je dogurao i do Svjetskog rata, tražeći da mu navedu "jedno stratiše muslimanskog naroda u Drugom svjetskom ratu".

Čak je rekao da su "nad zločinima muslimana nad Srbima u zgražavali i Nijemci", misleći na Drugi svjetski rat, te da zemlje koje su počinile genocid danas predlažu Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, spomenuvši Njemačku i Ruandu.

"Bošnjaci misle ako to donese UN onda će biti povika da se ukine RS. Neće vam proći", rekao je Višković.

Dodao je i da bi "Srba danas bilo 30 miliona da nije bilo stradanja u prošlom vijeku".