ko je brži?

Višković: Schmidt je požurio da donese odluke, ali mu je Vlada RS još brže odgovorila

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da je Christian Schmidt za manje od mjesec dva puta intervenisao na Izbornom zakonu.

Višković to tumači da visoki predstavnik, kojeg inače zvaničnici iz RS ne priznaju, radi "kako bi pojačao sudsku presudu i eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života".

"Christian Schmidt je u jednom momentu rekao kako je radio neke tehničke izmjene. Pa je u svom maniru sakrio ono najvažnije, a to je da je u članu 8. išao da pojača sudsku presudu i eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života u RS.

Onda su mu sugerisali, da će tako biti smijenjena Centralna izborna komisija, pa neće moći provoditi sve to što želi. Ekspresno je Schmidt požurio, što je prije moguće, da članovima CIK-a produži neograničeno mandat", naveo je Višković.

Ipak, kaže Višković, Schmidt je dobio još brži odgovor od Vlade RS.

"Vlada RS saopćila je da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz RS da podnesu ostavke na dužnost", rekao je je Višković.