Svijet

Visoka napetost: Pjongjang ispalio balistički projektil uoči južnokorejsko-američke vojne vježbe

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil prema moru u blizini svoje istočne obale u nedjelju, uoči planiranih vojnih vježbi južnokorejskih i američkih snaga koje uključuju nosač aviona i posjetu regiji američke potpredsjednice Kamale Harris.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je riječ o balističkoj raketi kratkog dometa ispaljenoj s područja Taechon u sjevernokorejskoj provinciji Pjongjan nešto prije 7 sati ujutro.

Japanski ministar odbrane Yasukazu Hamada rekao je da je Japan procijenio da je dostigla maksimalnu visinu od 50 km i da je možda letjela nepravilnom putanjom.

Dodao je da je raketa pala izvan japanske isključive ekonomske zone i da nema izvještaja o problemima u brodskom ili avioprometu.

Mnogi projektili kratkog dometa koje je Sjeverna Koreja testirala posljednjih godina projektirani su za izbjegavanje raketne obrane manevriranjem tokom leta i letenjem na nižoj, spuštenoj putanji, kažu stručnjaci.

“Ako uključite lansiranja krstarećih raketa, ovo je devetnaesto lansiranje, što je ritam bez presedana. Akcija Sjeverne Koreje predstavlja prijetnju miru i sigurnosti naše zemlje, regije i međunarodne zajednice i učiniti to dok se odvija invazija na Ukrajinu je neoprostivo”, rekao je Hamada.

Dodao je da je Japan uputio protest preko ambasade Sjeverne Koreje u Pekingu.

Američka Indo-pacifička komanda saopćila je da je svjesno lansirana i da se blisko konsultira sa saveznicima, ponovno potvrdivši američku predanost obrani Južne Koreje i Japana.

“Iako smo procijenili da ovaj događaj ne predstavlja neposrednu prijetnju američkom osoblju ili teritoriju, ili našim saveznicima, lansiranje projektila naglašava destabilizirajući učinak sjevernokorejskog nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila.”

Lansiranje je uslijedilo nakon dolaska američkog nosača aviona na nuklearni pogon USS Ronald Reagan u Južnu Koreju kako bi sudjelovao u zajedničkim vježbama s južnokorejskim snagama, a prije planiranog posjeta Kamale Harris Seulu ove sedmice.

Bilo je to prvi put da je Sjeverna Koreja izvela takvo lansiranje nakon što je početkom juna ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa u jednom danu, što je navelo Sjedinjene Države da zatraže dodatne sankcije za kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Sjeverna Koreja odbacila je rezolucije UN-a kao kršenje njezinog suverenog prava na samoodbranu i istraživanje svemira, te je kritizirala prethodne zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao dokaz njihove neprijateljske politike.

Vježbe su također kritizirale Rusija i Kina, koje su pozvale sve strane da ne poduzimaju korake koji podižu napetosti u regiji.

Nakon što je Sjeverna Koreja ranije ove godine izvela dosad besprimjeran broj raketnih testiranja, uključujući svoje interkontinentalne balističke rakete po prvi put od 2017., Sjedinjene Države i Južna Koreja rekle su da će pojačati zajedničke vježbe i vojno demonstriranje moći kako bi odvratile Pjongjang.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare