Ekonomija

Visoke cijene plina u Evropi katapultirale dobit norveškog energetskog diva, prihod im je više nego udvostručen

Norveški energetski div Equinor izvijestio je u srijedu da mu je dobit u prvom tromjesečju više nego učetverostručena, odražavajući skok cijena plina u Evropi u periodu niskih zaliha i ograničene opskrbe zbog rata u Ukrajini.

Prilagođena dobit prije poreza u prvom je tromjesečju više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara.

Ukupni je prihod više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara.

Prodaja prirodnog plina sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasjenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Evrope da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla izgubiti pristup ruskom plinu.

Prosječna fakturirana prodajna cijena prirodnog plina u Evropi bila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 345 posto viša nego u prvom tromjesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška firma.

"Optimizirali smo proizvodnju plina kako bismo povećali isporuke, a Hammerfest LNG trebao bi biti pokrenut 17. maja, nakon sigurnosnih provjera", rekao je izvršni direktor Anders Opedal, misleći na plinsko postrojenje na Arktiku zatvoreno nakon požara u 2020. godini.

Kompanija je potvrdila plan o povlačenju iz Rusije, otpisavši u prvom tromjesečju imovinu u vrijednosti 1,1 milijardu dolara i obustavivši nabavu.

"Equinor je prestao trgovati ruskom naftom. To znači da Equinor više neće sklapati nove trgovačke poslove ni dogovarati prijevoz nafte i derivata iz Rusije", ističu u priopćenju.