podstiče tenzije

Visoki predstavnik EU Borrell zabrinut zbog izraelskih planova: ‘To je zapaljivo i opasno!’

Sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim prema međunarodnom pravu
Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell u subotu je izrazio zabrinutost zbog izraelskih planova za izgradnju 3.300 novih stambenih jedinica u ilegalnim naseljima širom okupirane Zapadne obale.

“Najava izraelskog ministra (Bezalela, op.a.) Smotricha o izgradnji 3.300 novih jedinica u ilegalnim naseljima na Zapadnoj obali je zapaljiva i opasna", naveo je Borrell na društvenoj mreži X i dodao:

“Naselja čine Izraelce i Palestince manje bezbjednim, podstiču tenzije, ometaju mirovne napore i predstavljaju tešku povredu međunarodnog prava.“

Procjene pokazuju da oko 700.000 izraelskih doseljenika živi u oko 300 ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Al-Qudsu (Jerusalem).

Sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim prema međunarodnom pravu.

Širom Zapadne obale rastu tenzije od kada je za genocid optuženi Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja najmanje 394 Palestinca su od tada ubijena, a 4.400 ih je ranjeno u vatri izraelske vojske na okupiranoj teritoriji.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.606 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.