zdravstveni pogled

Vitamin C: Mit ili čudesni lijek?

Vitamin C se također smatra sredstvom protiv starenja

Vitamin C često se smatra čudotvornim lijekom jer nudi brojne impresivne zdravstvene prednosti. Zašto treba unositi vitalnu tvar i koje su dobrobiti?

Vitalna tvar nudi iznenađujuće velik broj zdravstvenih prednosti i često se naziva lijekom za sve. Vitamin C postaje posebno važan tokom sezone prehlada jer jača imunološki sistem.

Ali koje funkcije vitalna tvar još uvijek ispunjava u našem organizmu i zašto se ona mora unositi u tijelo?

Šta je vitamin C? Čudotvoran lijek?

Vitamin C ili askorbinska kiselina vitalna je tvar koja sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima u tijelu i stoga je apsolutno neophodna. Osim odbrane imuniteta, također podržava rast i regeneraciju stanica. Također sudjeluje u održavanju funkcije kostiju i vezivnog tkiva te u cijeljenju rana. Za razliku od većine životinjskih vrsta, ljudi nisu u stanju sami proizvoditi vitamin C i ovise o vanjskom unosu vitalnog vitamina. U većini slučajeva dovoljan je unos vitamina C putem hrane, ali nije uvijek moguće apsorbirati dovoljno vitamina C. U tim slučajevima mogu biti korisne visoke doze kapi, tablete ili infuzijska terapija vitaminom C.

Vitamin C se također smatra sredstvom protiv starenja.

Djeluje antioksidativno. To znači da štiti tijelo od slobodnih radikala poput UV zračenja, zagađenja okoliša, stresa, pušenja… Da bi se suprotstavio tim utjecajima, tijelo koristi razne zaštitne mehanizme poput vitamina. Askorbinska kiselina je hvatač slobodnih radikala. Hvata radikale, uništava ih i tako štiti od oksidativnog stresa koji je povezan sa starenjem i bolestima.

Klasični znakovi nedostatka vitamina C su smanjena učinkovitost, umor, iscrpljenost i često razdražljivost. Vitamin C također poboljšava sposobnost apsorpcije željeza, zbog čega nedostatak vitamina C često može izazvati simptome nedostatka željeza. Ono što se obično ne primijeti odmah je oslabljeni imunološki sistem ili oslabljen proces zacjeljivanja rana. Ako se ti simptomi učestalo javljaju, potrebno je otići na pregled kod liječnika kako bi se razjasnili svi uzroci i moguće daljnje posljedice. Nedostatak vitamina C može se vrlo dobro liječiti pripravcima s visokim dozama ili infuzijskim terapijama.