Vijesti

Vlada FBiH i Vlada KS subvencionirat će cijenu plina za građane. Ali ne znaju koliko

Ministar industrije, energije i rudarstva Nermin Džindić i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održali su press-konferenciju nakon sastanka o poskupljenju plina.

"Finalni zaključak jeste da ćemo do 22. 8. izanalizirati sve teme i predložiti kako bi mogli subvencionirati građanima cijene plina.

Kolegama smo obrazložili zbog čega je došlo do poskupljenja, glavni razlog je globalni, cijena nafte raste a to povlači i cijenu plina, a drugi je loš odnos dolara prema euru", rekao je Džindić.

Nermin Džindić (Foto: Fena)

Kaže da je dogovoreno da se osposobe dva lagera za skladištenja oko 3 miliona tona plina u Kladuši i Butilama.

Forto je kazao da će Vlada KS hitno zasjedati i praviti planove za novu realnost - neizvijesna cijena plina.

"Situacija je teška u tom pitanju, ali ćemo učniti sve što možemo", rekao je Forto.

Edin Forto

Forto je objasnio da je po procjenama za subvenciju zadnjeg poskupljenja potrebno 30 miliona KM.

"Time bi anaulirali ovo poskupljenje da ga građani ne osjete. Veliki je to iznos za Kanton, pri tom ne znamo hoće li biti još poskupljenja.

Mi se možemo samo pripremati da reagujemo na povećanja, a za postojece povećanje to je taj iznos koji nas košta. Mi sad trebamo ući u budžete i firme i vidjeti šta možemo ponuditi. Ne možemo reći koliko će iznositi ta subvencija, ali učinit ćemo sve da ona bude", naveo je Forto.

Pitali su ih je li kasno 22.8. jer građani prelaze već na druge energente i šta ako Putin zavrne ventile?

"Mi imamo informaciju da ćemo imati stabilno snabdijevanje. Mi radimo na tome da od 1. 9. imamo ravnotežno stanje i povratak na staru cijenu. Najktiričniji su od oktobra do aprila", naveo je Džindić.