Sport

Vlada KS dobila podršku Barcelone za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću

Vlada Kantona Sarajevo spremna je osigurati preduslove, uključujući i novac neophodan za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću, ukoliko Barcelona u svojoj aplikaciji za Zimske olimpijske igre 2030. godine delegira Sarajevo kao jednu od lokacija održavanja igara.

Ovo je istaknuto tokom sastanka u Barceloni, koji je delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom održala s predsjednikom Španskog olimpijskog komiteta Alejandrom Blacom, saopćeno je iz Kantona Sarajevo. 

Blanco je Forti i ministru kulture i sporta Samiru Avdiću prezentirao koje su aktivnosti u toku sa ciljem podnošenja ponude Španije za organizaciju ZOI 2030, izrazivši podršku naporima Vlade Kantona Sarajevo da pokrene aktivnosti revitalizacije bob staze na Trebeviću. 

Podršku tom nastojanju su na sastanku iskazali i dogradonačelnici Barcelone Laura Perez Castano i Jordi Marti, kao i Felip Roca, direktor za međunarodne odnose Grada Barcelona, na sastanku kojem je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovin u Kraljevini Španiji Danka Savić, kao i počasni konzul BiH Ramon Jufresa Duran. 

Delegacija Vlade KS se tokom posjete sastala i s predsjednikom i potpredsjednicom Fudbalskog kluba Barcelona - Joanom Laportom i Elenom Fort, predsjednikom Kraljevskog teniskog kluba „Barcelona 1899“ Josepom Jordi Cambra i Santiagom Tintoreom, sinom počasnog predsjednika Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899 i počasnog građanina Sarajeva Juan Maria Tintorea.

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo će se tokom posjete Barceloni sastati i sa predstavnicima Parlamenta i Vlade Katalonije, sa kojom Vlada KS ima potpisan Sporazum o saradnji iz 2008. godine.