Vijesti

Vlada KS donijela odluku: 5. maj će se trajno obilježavati kao Dan žalosti u KS

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku da se 5. maj, Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, proglasi Danom žalosti u Kantonu Sarajevo, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Odluka je donesena na inicijativu ministra za boračka pitanja Omera Osmanovića, koji je istakao kako je neophodno da ovaj datum, kao jedan od najbolnijih za stanovnike ovog grada bude trajno obilježavan i kao Dan žalosti.

"Usvajanjem ove inicijative, odnosno donošenjem Odluke o proglašenju 5.maja danom žalosti trajno bi se sačuvalo sjećanje na ubijenu djecu, te da se ovakvo zlo nikada i nigdje ne ponovi - naveo je Osmanović.

U saopćenju se navodi da su odredbama Zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo propisani uslovi za proglašenje žalosti, postupak proglašenja žalosti, vrijeme trajanja i način izražavanja žalosti u Kantonu Sarajevo. Dalju proceduru će provesti Stručna služba Vlade Kantona, uz konsultacije premijera Kantona, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, a shodno odredbama navedenog Zakona o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo.

U toku opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su 1.601 dijete ovog grada.

Vlada Kantona Sarajevo je u proteklom periodu donijela Odluku o određivanju 05. maja kao Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, kao i da se taj datum obilježava prigodnim manifestacijama, te održavanjem historijskih časova u obrazovnim ustanovama, saopćeno je.