Politika

Vlada KS i vakcinacija: Od smušenosti i straha od lošeg PR-a do prvorazrednog skandala

Iz Vlade Kantona Sarajevo još uvijek nema informacije o tome kako su, kada i kojom vakcinom vakcinisani premijer Edin Forto i ostali članovi.

Iako je ovo treće pitanje potpuno nevažno, s obzirom na to da su sve vakcine učinkovite i štite od koronavirusa, prva dva pitanja su ključna i javnost s pravom očekuje odgovore na njih.

Raport je jučer objavio informaciju da su se članovi Vlade, ili velika većina njih, vakcinisali još prije mjesec. Vakcinu nisu primili grupno, i uglavnom su dobivali Pfizer.

No, šta se zapravo dešavalo u Vladi KS, kako je donesena odluka o tome da se vakcinišu i gdje je nastao ustvari problem?

Ključni problem je u smušenosti i neodlučnosti, koje nakon tri mjeseca prerastaju u skandal.

Naime, priča počinje u maju ove godine. Na jednoj od sjednica stigao je prijedlog da se članovi Vlade KS vakcinišu, s obzirom na, u tom periodu, ogroman broj zaraženih, ali i činjenicu da je nekoliko ministara prethodno bilo ‘van pogona’ zbog korone.

PROČITAJTE  U članstvu imaju samo užu rodbinu, ali izlaze na izbore: Kako su strančice HNS-a skupile po 25.000 KM i 5.000 potpisa za CIK?

Prijedlog je na sjednici iznio ministar zdravstva Haris Vranić.

On je predložio da se kompletna Vlada KS vakciniše i to objavi, kako bi građane uvjerili u sigurnost vakcine.

Jedan od žešćih protivnika, iako ne i jedini, bio je upravo premijer Edin Forto. Argument je bio da još uvijek nema dovoljno vakcina te da je za PR same Vlade loše da se u tom trenutku vakcinišu oni, a ne i ‘obični građani’.

Vranić se nakon toga vakcinisao pod opravdanjem da je zdravstveni radnik.

Ostatak je čekao.

Tema vakcinacije članova Vlade KS došla je na red ponovo prije mjesec.

Na toj sjednici zaključeno je da KS ima veći broj vakcina na raspolaganju i da pristiže još. Tako je rečeno da se ministri vakcinišu.

PROČITAJTE  Čović: Izbori će se održati po planu, rekao sam Schmidtu da bi bilo kakvo nametanje odluke bilo katastrofalno

Idalje nepoznato, iako se o tome špekulira, kako su i gdje tačno ministri primili vakcinu, s obzirom na to da nisu ni u kakvoj prioritetnoj grupi, a u Zetri ih niko nije vidio.

Dakle, od početnog straha od lošeg PR-a za Vladu, na šta bi sigurno utjecalo to da se vakcinišu u vrijeme kada vakcina nema dovoljno ni za ugrožene grupe građana, stiglo se do smušenog i skrivenog vakcinisanja kada vakcina ima. Zašto? Još uvijek čekamo zvanične odgovore.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare