postoji opasnost

Vlada Njemačke potvrdila: Zbog Dodika produžavamo učešće naših vojnika u EUFOR-u

Pripadnici njemačke vojske bi trebali nastaviti učestvovati u misiji EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini. Vlada Njemačke je produžila mandat svojim vojnicima do kraja juna 2025.

Njemački Bundestag još mora odobriti odluku, objavila je Vlada Njemačke.

Osigurali timove

"Tokom posljednjeg njemačkog angažmana od 2004. do 2012., Bundeswehr je osigurao timove za vezu i promatranje.

Bundeswehr će nastaviti sudjelovati u operaciji EUFOR-a (Snage Evropske unije) ALTHEA, koju vodi Evropska unija.

Savezna vlada ovime ističe svoju trajnu opredijeljenost za sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Također će nastaviti podržavati reforme Bosne i Hercegovine neophodne za članstvo u EU.

Od 2023. godine u Bosni i Hercegovini je ostvaren napredak prema željenom pristupanju EU. Evropsko vijeće stoga je 21. marta 2024. odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Predstoje još važne reforme koje moraju provesti svi akteri u Bosni i Hercegovini. To uključuje jednak tretman svih građana i izmjene izbornog zakonodavstva.

Secesinistička politika

No, političke institucije se slabe secesionističkom politikom i retorikom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Zemlja je i dalje u opasnosti od sukoba.

Međutim, uvjeti također čine zemlju ranjivom na utjecaj stranih sila. Prisustvom EUFOR ALTHEA, EU namjerava ojačati demokratiju i vladavinu prava kao i državne institucije zajedno s međunarodnom zajednicom.

Zbog ove situacije, potrebno je da Savezna vlada produži razmještaj njemačkih naoružanih snaga u EUFOR ALTHEA.

Vlada je sada o tome donijela odgovarajuću odluku. Raspoređivanje će se produžiti do kraja juna 2025. Još bi se moglo rasporediti do 50 vojnika.

Zadaća Bundeswehra ostaje stvaranje i održavanje sigurnog okruženja. Vojnici također podržavaju obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te obavljaju savjetodavne i promatračke zadaće.

Promatranjem uz pomoć patrola i kontaktom s lokalnim akterima i državnim institucijama doprinose osjećaju sigurnosti stanovništva", saopćila je Vlada Njemačke.