Politika

Vlada Olafa Scholza, nasljednika Angele Merkel, predstavila za šta će se zalagati u BiH

Nova vlada Njemačke, na čijem će čelu Olaf Scholz zamijeniti Angelu Merkel, predstavila je danas program djelovanja na Zapadnom Balkanu. U njemu se spominje i BiH.

Koalicijski sporazum, u sklopu kojeg se nalazi i program djelovanja na Zapadnom Balkanu, potpisan je između socijaldemokrata, liberala i zelenih.

U programu je navedeno da će aktuelni saziv Vlade Njemačke snažno podržavati evropski put svih šest zemalja regiona, kao i provođenje reformi koje su neophodne za pridruživanje EU.

“Jačamo civilno društvo i podržavamo dalje pretpristupne korake. Moraju se otvoriti prva poglavlja o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, donijeti odluka o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom i nastaviti pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom”, navodi se.

PROČITAJTE  Nova Njemačka: Legaliziraju kanabis, uvode dvojno državljanstvo, a glasat će 16-godišnjaci

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, u koalicijskom sporazumu je navedeno da će Njemačka podržavati postizanje trajnog mira u našoj zemlji.

“Podržavamo napore da se postigne trajni mir u Bosni i Hercegovini, zasnovan na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podjela”, istaknuto je.Povezani postovi: