objavili izvještaj

Vlada RS pisala Vijeću sigurnosti UN: Usvajanje rezolucije u Srebrenici izazvalo bi unutrašnje sukobe. Nastoji se ukinuti RS

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda "ugrozilo bi dugotrajan poslijeratni proces zacjeljenja Bosne i Hercegovine i izazvalo unutrašnje sukobe", navodi se u izvještaju Vlade Republike Srpske koji je dostavljen Vijeću sigurnosti UN.

"Za RS je krajnje neprihvatljivo pokretanje ovakve antisrpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN koja ima destabilizirajuće nastojanje da delegitimiše i vjerovatno ukine RS", navodi se uz izvještaju, prenosi RTRS.

Mnoge druge zemlje, kako se navodi, "podržavaju njemačku rezoluciju jer ih je ambasador BiH u UN prevarom naveo da vjeruju da je BiH podržava".

U izvještaju se naglašava da Predsjedništvo BiH nikada nikome nije dalo dozvolu da se zalaže za tu rezoluciju.

"Ni nosilac rotirajuće funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva, niti ijedan član samostalno ili dva zajedno, ni ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara prema Ustavu nemaju ovlaštenje da odlučuju o vanjskoj politici BiH.

O njoj odlučuje samo kolektivno Predsjedništvo BiH, koje djeluje kao institucija", tvrdi Vlada RS u izvještaju.

"Ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija sponzorstvom rezolucije bez odobrenja tročlanog Predsjedništva BiH teško i bezobzirno narušava Ustav BiH", piše u izvještaju.

U Vladi RS tvrde da će "rezolucija biti jednostran i izrazito antisrpski dokument koji ne priznaje da su sva tri konstitutivna naroda u BiH - srpski, hrvatski i bošnjački - pretrpjela užasna stradanja usljed ratnih zločina".

U izvještaju se, između ostalog, navodi da "ukoliko bi rezolucija bila usvojena, bošnjački političari i njihove pristalice koristili bi je kao političko oružje da Srbe označe kao genocidne i prikažu da su navodno samo Bošnjaci jedina grupa koja je teško postradala tokom rata".