samoodrživost

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Memorijalni centar Srebrenica nastavljaju saradnju kroz novi projekat

Nakon uspješno realiziranog trogodišnjeg projekta 'Istina, dijalog, budućnost' koji je realizirao Memorijalni centar Srebrenica uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a koji je bio osnov za razvoj ove institucije u memorijal savremenog doba sa brojnim partnerima, aktivnostima i postavkama koje prate najviše globalne standarde memorijalizacije, danas je potvrđen nastavak saradnje putem novog Projekta samoodrživosti Memorijalnog centra Srebrenica.

"Koristim priliku da se zahvalim timu Britanske ambasade u Sarajevu i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na izuzetnoj saradnji. Napravili smo krupne korake, učinili sta da drugi donatori povjeruju da možemo voditi velike programske aktivnosti samostalno, dali ste nam prostor da rastemo i da se razvijamo. Veliko hvala timu koji je predvodio Zlatan Hajlovac, a koji je realizovao sjajne inicijative u posljednje tri godine zahvaljujući ovoj podršci. Iz ovoga se izrodio cijeli program pristupa obrazovanju za mlade, međunarodna partnerstva, aktivnosti razmjene i prenosa znanja, uspostavljene napredne procedure u nabavci, razvijeni strateški dokumenti, kreirane trajne izložbene postavke.

Sada nastavljamo dalje, sa jednogodišnjim projektom ka samoodrživosti, čime ćemo zaokružiti proces koji smatram jednim od najvažnijim zadataka za naš tim – da učinimo da ova institucija ima mehanizme trajnog opstanka bez obzira ko bio na njenom čelu u budućnosti", poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Projekat će obuhvatiti program Istočnobosanskog pamćenja, kojim će se proširiti aktivnosti memorijalizacije etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva istočne Bosne, a gdje će Memorijalni centar biti oslonac udruženjima i grupama za obilježavanje, sjećanje i edukaciju o zločinima širom ove regije.

"Razvijamo nove aktivnosti na polju fundraisinga, prikupljanja sredstava, koji će se fokusirati na domaće snage – privatni sektor i građane-pojedince, kako bismo stvorili okvir gdje će se ova institucija moći osloniti na smislen, transparentan i programski orijentiran način podrške od naših ljudi. Cilj nam je uspostaviti Fondaciju, koja će okupiti naše prijatelje u Evropi, a koja će nam omogućiti razvoj međunarodne organizacije koja će imati kapacitet da finansiranje projekata u Srebrenici osigura kroz pristup fondovima za koje naša institucija nema mogućnost zbog činjenice da je registrovana u BiH ili zato što ne spada po svom karakteru u nevladine organizacije.

To je nešto o čemu smo govorili prilikom posljednjih posjeta Italiji i Njemačkoj, tako da ćemo to oživjeti kroz ovaj projekat. Također, planiramo raditi na istraživanju europske sudske prakse na polju kažnjivosti negiranja genocida", dodala je koordinatorica programa Amra Begović.

Memorijalni centar će razviti Strategiju razvoja do 2030. godine, uspostavit će prijedlog sistematizacije za razvoj Odjela za istraživanje genocida, u skladu sa novim odredbama Zakona o Memorijalnom centru koji je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt, a kojim je prošireno djelovanje institucije.

"Nadograđujemo Srebrenica Volunteer Program koji smo ranije razvili kroz saradnju sa Misijom UN-a u Bosni i Hercegovini te UNDP-om i UNHCR-om, koji će omogućiti volontiranje za Memorijalnom centru, iz svih dijelova svijeta. Nastavljamo sa aktivnostima Programa razmjene sa memorijalima iz ostatka svijeta, ali i aktivnostima Odbora za dijalog. Otići ćemo i korak dalje kao institucija u borbi protiv negiranja genocida, o čemu ćemo više govoriti u narednom periodu.

Sve ovo ćemo napraviti zahvaljujući saradnji sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva", dodala je Begović.

Iz Britanske ambasade u Sarajevu poručuju da će Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastaviti podržavati napore Memorijalnog centra Srebrenica.

"Memorijalni centar je kroz aktivnosti u posljednje tri godine dokazao da je institucija vrijedna povjerenja, da ima kapacitete da raste i razvija se, zbog čega s ponosom ističemo saradnju koju imamo. Cijeli svijet će se, u skladu sa novom Rezolucijom, sjećati i obilježavati 11. juli, ali ćemo mi raditi i svaki drugi dan. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja podržavati misiju ove institucije – izgradnja mira i povjerenja temeljenog na istini i pravdi," zaključio je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.